Олег Собчук, Марта Адамчук та інші українські зірки виступили перед медиками й військовими в Інституті ортопедії та травматології

Продюсером концерту став український ведучий Павло Шилько
Фото надали організатори концерту

До Дня медичного працівника в Інституті ортопедії та травматології НАМН України відбувся святковий концерт "Музика, яка рятує" для лікарів і поранених військових, котрі зараз перебувають на лікуванні в медзакладі. Як зазначено у пресрелізі, котрий інтернет-виданню "ГОРДОН" надали організатори концерту, участь у події взяли зіркові амбасадори національної програми "Врятуй кінцівку", серед яких фронтмен гурту СКАЙ Олег Собчук, співачки Ольга Чубарева, Марта Адамчук та інші.

Продюсером концерту став український ведучий Павло Шилько. Концерт відвідали понад 200 лікарів Інституту ортопедії і травматології та десятки військових, зокрема резиденти "Врятуй кінцівку", лікуванням яких опікується програма. Артисти виконали хіти світових зірок Елвіса Преслі, Вітні Г'юстон, гурту Queen, Елтона Джона, Пола Маккартні. 

Серед глядачів, зазначено у пресрелізі, був 32-річний Юрій Трутенко з 30-ї окремої механізованої бригади, якому лікарі не давали шансів на життя. Його поранення були настільки складними, що медики губилися в наданні допомоги. Чоловік каже, що неушкодженою в нього залишилася лише права рука. Юрій потрапив у програму "Врятуй кінцівку" у складному стані, попри десятки проведених операцій, але самостійно пересуватися було майже неможливо, не кажучи про повну рухливість кінцівок.

"Про допомогу пораненим від благодійного фонду "Здоровʼя українського народу" я дізнався від брата, – зізнався Юрій. – У нього теж були травмування, хоча не такі тяжкі, як у мене. Рідні підказали заповнити анкету, бо розуміли, що без підтримки в моєму випадку ніяк. Команда програми "Врятуй кінцівку" разом із лікарями роблять важливі речі. Вони беруть під своє крило і допомагають пройти цей складний шлях після поранення. Якщо брати до уваги мій випадок, то мене не тільки забезпечили необхідним для операцій. Із юридичних питань я також звертався, і все зробили", – зазначив він. 

Разом із Трутенком концерт відвідав ще один резидент програми – Олександр Муравський із 17-ї окремої танкової бригади. У 2015 році Олександр зазнав перелому скроневої кістки черепа, але серйозніше поранення він дістав під час оборони Бахмута, виконуючи обов'язки заступника командира батальйону.

Під час порятунку пораненого напарника його уразив снайпер, і осколки снаряда, які перебили передпліччя, розтрощили лопатку, ключицю й суглоб. Після численних операцій чоловік сподівається на успішне протезування суглоба і прагне повернутися в лави ЗСУ, щоб передавати свій бойовий досвід і підтримувати бойовий дух побратимів.

Контекст:

Програма "Врятуй кінцівку" продовжує приймання заявок на проведення лікування, пов'язаного з травмами кінцівок унаслідок бойових дій. Для того щоб стати резидентом програми, потрібно заповнити анкету на сайті Фонду "Здоровʼя українського народу", який впроваджує програму й бореться за збереження кожної кінцівки. Загалом за 20 місяців у межах програми було профінансовано проведення понад 1350 операцій на кінцівках.