"Після поїздки в зону не спала тиждень". Дочка мера Дніпра Філатова побувала в Чорнобилі

Філатова: Мої думки незмінно поверталися в зону вдень і вночі
Фото: kateryna.filatova / Instagram

Дочка мера Дніпра Бориса Філатова Катерина показала знімки, зроблені в зоні відчуження.

Дочка мера Дніпра Бориса Філатова 26-річна Катерина Філатова побувала в Чорнобилі. Фото вона опублікувала в Instagram.

"Чи є небезпечним відвідування зони? Загалом ні – не небезпечне. Звичайно, якщо ви відвідуєте зону як легальний турист. Усі легальні маршрути відвідування затвердила спеціальна комісія, їх прокладено безпечними стежками з найменшим рівнем радіації. На в'їзді вам видадуть дозиметр, який наприкінці дня покаже дозу радіації, яку ви дістали. Також ви отримаєте список правил поведінки", – розповіла вона.

Філатова зазначила, що в зоні не можна перебувати в одязі з відкритими ділянками тіла, не можна їсти на вулиці, оскільки радіоактивний пил може осісти на продукти й потрапити в організм, не можна нічого чіпати, категорично заборонено виносити будь-які предмети, сидіти на землі, не рекомендують ставити на землю сумки та інші речі.

"Рудий ліс – це 202 км&³2; лісу біля ЧАЕС. 1986 року, під час вибуху реактора, ліс прийняв на себе найбільшу частку викиду радіації. Ліс увібрав у себе радіоактивний пил, як губка, у зв'язку із чим його повністю вирубали протягом кількох років після аварії. Ліс на фото – це інший ліс у Чорнобильській зоні, але його часто плутають на фото з Рудим лісом, не знаючи, що другого вже давно немає", – розповіла вона.

"Чорнобильська зона відчуження приваблює людей десятиліттями. Туристів, сталкерів, учених, кіношників. Особисто я після поїздки в зону не спала тиждень. Вона приходила до мене у снах, мої думки незмінно поверталися туди вдень і вночі. Важко пояснити чому", – зазначила Філатова.

Катерина Філатова – єдина дочка мера Дніпра Бориса Філатова. Її мати – дружина мера Марина Філатова.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії. За міжнародною шкалою ядерних подій, ухваленою 1988 року, аварія на ЧАЕС – одна із двох, яку оцінили за максимальним, сьомим, рівнем небезпеки. Порівнянна з нею за масштабами тільки катастрофа на японській АЕС "Фукусіма-1" 2011 року.