Сергій Жадан здобув польську нагороду імені Серхіо Віейра де Молла

Гроші за премію Сергій Жадан віддасть на оборону Харкова
Фото: Сергій Жадан / Facebook

Про це відомий український письменник розповів на своїй сторінці у Facebook.

"Премія імені Серхіо де Молла присвячена питанням прав людини. Гадаю, для України це сьогодні питання нагальні й життєво важливі – російські окупанти позбавили тисячі наших співвітчизників елементарних прав і свобод. Власне, ця війна і ведеться нами за наші права, зокрема – за право лишатися собою, а грошову складову премії (10 тис. злотих) радісно інвестую в оборону Харкова. Вільний український Харків – це саме про права і свободи", – написав Жадан.

Контекст:

Жадан народився 1974 року у Старобільську Луганської області. Закінчив Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Сковороди (факультет українсько-німецької філології). Навчався в аспірантурі у цьому університеті, здобув ступінь кандидата філологічних наук, певний час викладав.

Жадан живе і працює у Харкові. Пише поезію, романи й есе українською мовою, а також перекладає поезію з німецької, англійської, білоруської та російської мов. Жадан – володар багатьох літературних премій. 2010 року його роман "Ворошиловград" став книжкою року за версією української служби ВВС, а 2014 року цей твір назвали книжкою десятиліття.

Співпрацює з харківським рок-гуртом "Собаки в космосі", який із 2014 року має назву "Жадан і Собаки".

З 2014 року Жадан займається волонтерською діяльністю.