"Ця країна – тільки про бенефіти говорити". Харлан розповіла, як росіяни просили її змінити громадянство

Харлан: Я хочу бути вдома, хочу бути в Україні, представляти нашу країну
Фото: ЕРА

Найтитулованішій українській спортсменці, фехтувальниці на шаблях Ользі Харлан 2012 року після Олімпіади в Лондоні (Великобританія) надійшла пропозиція від представників країни-агресора РФ змінити українське громадянство на російське. Про це вона розповіла в інтерв'ю, яке 28 серпня опублікували на YouTube-каналі українського ведучого Анатолія Анатоліча.

"А які бенефіти вони пропонували?" – запитав у Харлан ведучий.

"Ти знаєш, ця країна – тільки про бенефіти [говорити]", – іронічно відповіла вона.

"Просто великі гроші?" – уточнив Анатолій Анатоліч.

"Ну так, гроші. Я не пам'ятаю, якщо чесно. Пам'ятаю, що я навіть не думала. Сказала: "Ні, я не зможу, по-перше, бути проти своєї команди. У мене не було такого, що це тільки бізнес. Я хочу бути вдома, хочу бути в Україні, представляти нашу країну", – наголосила вона.

Контекст:

Харлан – шестиразова олімпійська призерка (зокрема дворазова олімпійська чемпіонка), шестиразова чемпіонка світу й восьмиразова чемпіонка Європи.

На Олімпійських іграх у Лондоні 2012 року вона поступилася у півфіналі росіянці Софії Великій, але в поєдинку за третє місце з американкою Маріель Загуніс виборола бронзову медаль.

На останній Олімпіаді в Парижі вона виборола дві медалі: бронзову в одиночному турнірі й золоту в командному.

За кількістю олімпійських медалей усіх видів Харлан стала новою рекордсменкою в олімпійській історії України. Досі національний рекорд належав Яні Клочковій (плавання).