Жадан розповів, як підлеглі Залужного реагують на його жарти і які відчуття були в нього, коли головнокомандувач процитував його поезію

Жадан: Це фантастичне відчуття, що наш головнокомандувач знає, що таке українська культура
Фото: Сергій Жадан [офіційна сторінка] / Facebook
Український письменник, співак і волонтер Сергій Жадан схарактеризував головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного як людину, яка добре обізнана з українською культурою. Таку думку він висловив в інтерв'ю, яке 25 квітня опублікували на YouTube-каналі "Української правди".

"Яке це відчуття, коли Валерій Залужний цитує твій вірш і, перебуваючи поряд із тобою, тішиться, як дитина?" – запитав у Жадана журналіст, маючи на увазі нещодавню зустріч письменника й головнокомандувача.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Телебачення Торонто (@toronto_tv)

За словами Жадана, раніше він не був знайомий із Залужним, хоча той, як з'ясувалося, читав багато його книг і слухав музику гурту "Жадан і Собаки".

"Це тішить авторське самолюбство. Хоча потім розумієш, що насправді не так важливо, що він цитує саме твої вірші, як те, що він читає книжки, і те, що він слухає музику. Це насправді фантастичне відчуття того, що наш головком знає, що таке українська культура", – сказав Жадан.

За словами письменника, він спілкується з багатьма українськими офіцерами, і звернув увагу, що серед них багато сучасних людей, які "не живуть радянськими армійськими приписами".

"Це сучасні люди. На вулиці ти його побачиш у цивільному і не припустиш, що це генерал чи полковник. Це скоріше на їхню користь свідчить, тому що в них немає цієї застиглості радянського військового. Зовсім новий тип офіцера, зовсім новий тип військового, у якого є якісь цінності за душею, окрім табельної зброї та погонів", – зазначив Жадан.

Письменник зазначив, що під час зустрічі з ним Залужний одразу почав говорити про справи на фронті, "прозоро пояснивши, що про це думає".

"Але разом із тим він людина з почуттям гумору. Причому цей гумор не якийсь саркастичний, він не знецінює людей, стосовно яких він жартує. У нього якісь постійні телефонні розмови, розмови з помічниками, і це було доволі гумористично. Я бачив, як реагують його підлеглі. Вони реагують теж із гумором. Загалом людина доволі відкрита і справляє позитивне враження", – сказав Жадан.

Письменник зізнався, що в нього було кілька зустрічей із Залужним.

Контекст:

Під час першої зустрічі Залужний підписав книги авторства Жадана, які продали на аукціоні на підтримку ЗСУ. Жадан зазначив, що тоді зібрали 2,5 млн грн.