Жінка, яку називають прототипом героїні-сталкерки із серіалу "Оленя", має намір відсудити в Netflix $170 млн за наклеп

Гарві в судовому позові спростувала, що писала Гадду тисячі листів і повідомлень
Скріншот: E! News / YouTube

Шотландка Фіона Гарві, яку вважають прототипом героїні Марти з автобіографічного серіалу "Оленя" (Baby Reindeer) британського режисера й коміка Річарда Гадда, подала позов до окружного суду США центрального округу Каліфорнії проти Netflix. Жінка звинувачує стримінговий сервіс у наклепі, а також заявила, що компанія порушила її право на публічність. Про це 6 червня повідомило The Guardian і 7 червня – The Washington Post.

Копію позову Гарві опубліковано тут.

Гарві також стверджує, що Netflix вигадав історію про те, що її нібито двічі засуджували за сталкерство і вона чинила сексуальне насильство щодо Гадда. Сам Гадд втілив у серіалі образ бармена й шоумена Донні Данна, для якого став прототипом.

У судовому позові зазначають, що після прем'єри серіалу глядачі "за кілька днів встановили", хто став прототипом героїні серіалу на ім'я Марта, помітивши схожість Гарві як за віком, зовнішністю, діяльністю, так і за національністю. Після цього Гарві почали телефонувати й писати незнайомі люди, а в соціальній мережі їй почали надходити погрози.

Гарві в судовому позові також заперечила, що надіслала Гадду понад 40 тис. електронних листів, записала 350 годин голосової пошти, написала 744 твіти, а також 46 повідомлень у Facebook із чотирьох фальшивих акаунтів за три роки.

Жінка хоче, щоб Netflix відшкодував їй щонайменше $50 млн фактичних збитків, $50 млн компенсації за "психічні страждання, втрату задоволення і втрату бізнесу", $50 млн від доходів серіалу і $20 млн на штрафні збитки.

Контекст:

"Оленя" – семисерійна драма від Netflix про долю актора й режисера Річарда Гадда, який став жертвою переслідування. У серіалі наголошують, що історія головного героя не є вигадкою. У серіалі розповідають, як жінка на ім'я Марта постійно стежить за будинком головного героя, контактує з ним і робить сексуальне й фізичне насильство над ним.

Прем'єра серіалу відбулася 11 квітня.