"Жодне життя не можна приносити в жертву суспільному благу". Бероєв із жовтою зіркою висловився на захист невакцинованих проти коронавірусу

Бероєв: Хочу сказати, що я не вакцинувався проти коронавірусу
Фото: egorberoev / Instagram
Російський актор Єгор Бероєв прийшов на церемонію вручення російської телевізійної премії "Тефі" в костюмі, на лацкані якого було прикріплено жовту зірку, схожу на ті, які нацисти змушували носити євреїв як відмінну ознаку. Фото із церемонії Бероєв розмістив 22 червня на своїй сторінці в Instagram.

Відео виступу Бероева, зняте на камеру телефону, розміщено також на YouTube-каналі під назвою "Владимир Стуканов".

Звертаючись до глядачів у залі, Бероєв заявив, що останніми кількома днями його хвилює тема вакцинації.

"Хочу сказати, що я не вакцинувався проти коронавірусу. І деякі мої знайомі вакцинувалися. І навіть друзі вакцинувалися. Це ніколи не було причиною для наших сварок і суперечок. Ми дорослі люди, поважаємо вибір одне одного. Знаєте: "Моє тіло – моя справа". Але сьогодні я прокинувся у світі, де це стало розпізнавальним знаком: ти громадянин чи перебуватимеш у резервації, чи можна тобі буде відвідувати установи й заходи, чи матимеш ти всі права і доступ до всіх благ. У мене виникає запитання: "Як ми, нащадки переможців, могли це допустити? Хочу сказати, що жодне людське життя, гідність не можна приносити в жертву суспільному благу", – заявив зі сцени артист.

Резюмуючи, він звернувся до глядачів і колег із закликом не допустити поділу суспільства на тих чи тих підставах.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

12 червня 2021 року мер Москви Сергій Собянін оголосив неробочими дні із 15-го до 19 червня зі збереженням заробітної плати для працівників. Рішення ухвалили через зростання кількості випадків COVID-19.

16 червня влада міста ввела обов'язкову вакцинацію проти COVID-19 для працівників сфер торгівлі та послуг. Обов'язкової вакцинації в масштабах усієї країни влада РФ проводити поки що не планує.

Станом на 23 червня у РФ підтверджено приблизно 5,3 млн хворих на COVID-19. Померло від цієї хвороби 128 тис. людей. Про це свідчать дані американського Університету Джонса Гопкінса, що відстежує поширення захворювання.