"Зранку на порозі з'явилися душогуби, росіяни". Нова історія в музеї "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова

Валентина: Коли він заговорив українською, у мене сльози на очі набігли
Фото надала команда Фонду Ріната Ахметова

Валентина разом із сусідкою під час окупації частини Чернігівської області переховували трьох танкістів із 1-ї окремої танкової Сіверської бригади. Захисникам вдалося вийти із захопленого ворогом села, а наступного ранку в будинку Валентини росіяни провели обшук, і жінка опинилася на волосинці від загибелі. Свою історію жителька Чернігівської області довірила музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова. 

Село Лукашівка, де живе жінка, окупували 9 березня 2022 року. Напередодні тут розгорнувся танковий бій. Від початку вторгнення Валентина й сусідка ночували одна в одної – удвох було не так страшно.

"Ми йшли городами, коли біля мого двору помітили трьох чоловіків. У цивільному одязі, зморених, мурзатих. Один із них і каже: "Жіночки, не бійтеся, ми свої". Коли він заговорив українською, у мене сльози на очі набігли", – говорить Валентина.

За словами жінки, їхній танк підбили, але екіпажу вдалося врятуватися.

"Ми переховували їх шість днів. Вони пішли ввечері, а зранку в мене на порозі з'явилися душогуби, росіяни. Один із них одразу поліз до погреба. А саме там я заховала речі хлопців. У думках уже попрощалася з дітьми й онуками", – розповідає Валентина.

Вона мріє після перемоги знову зібрати за великим столом свою велику сім'ю – щоб із війни повернувся і її син, і троє захисників, яких вона тепер теж називає синами.

Контекст:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова збирає історії мирних жителів України про війну від першої особи. Його архів містить вже понад 115 тис. історій. Розкажіть свою на порталі музею або на безплатній гарячій лінії 0 (800) 509 001.