Експерти проєкту Виробник.ua назвали три головні міфи про харчування

Люди, які намагаються харчуватися здоровою їжею, не завжди мають точну інформацію про те, що насправді шкідливо, а що – корисно
Фото: depositphotos.com
Експерти національного сервісу "Виробник.ua", який показує відео про створення продуктів, в ефірі "24 каналу" розповіли про три найпопулярніші серед українців міфи про харчування.

Міф 1. Користуватися мікрохвильовою піччю шкідливо

Фото: depositphotos.com

Експерт-дослідник "Виробник.ua" Олександр Катунін розповів, що кожну мікрохвильову піч обладнано металевими перегородками, завдяки яким випромінювання не покидає меж корпусу. Він зазначив, що вже доведено: якщо продукти смажити або варити, то вони втрачають набагато більше корисних поживних речовин, ніж під час обробки в мікрохвильовці.

"Ба більше, якщо ми на великому вогні будемо смажити, наприклад, бекон, то нітрати, які містяться в беконі, утворюють нітрозаміни – канцерогенні сполуки. Якщо ж бекон готувати в мікрохвильовій печі, він буде практично безпечним. Тому це міф, що мікрохвильовка шкідлива", – пояснив експерт.


Міф 2. Суп потрібно їсти щодня

Фото: depositphotos.com

"Суп на овочевому чи м'ясному бульйоні – це корисна страва, але, як і багато інших страв, наприклад, овочевий бульйон. Ви можете взяти ті самі овочі, додати протягом дня рідини – і отримати той самий ефект. У крем-суп додають згущувачі, вершки, борошно. І він уже стає не таким корисним. Тому подобається – їжте, не подобається – не мучте себе, переходьте до якихось інших страв, які теж є поживними",  рекомендує контент-фахівчиня "Виробник.ua" Олена Нестерчук.


Міф 3. Заморожені овочі, фрукти і ягоди не такі корисні, як свіжі

Фото: depositphotos.com

Експерт-дослідник "Виробник.ua" Олександр Катунін розповів, що свіжі ягоди для продажу зазвичай збирають не на піку їхньої зрілості і поживні речовини там просто не встигають утворюватися. Після збору ягоди найімовірніше обробляють легкою хімією, щоб вони зберігалися, і водночас поживні речовини руйнуються з кожним днем, зазначив експерт.

"Тобто якщо ми в несезон з'їмо свіжу полуницю із супермаркету, у ній узагалі нічого не буде. Водночас для заморожування ягоди збирають на піку стиглості, їх миють, не обробляють хімією і відразу ж заморожують", – сказав він.

За словами Катуніна, під час зберігання заморожені фрукти не втрачають своїх властивостей. Отже, найкраще використовувати свіжі сезонні плоди, а в несезон заморожені будуть кориснішими за привізні.

Контекст:

На сайті "Виробник.ua" можна подивитися відео з виробництва компаній-учасників, які приєдналися до проєкту. Вони демонструють, як роблять продукти харчування і товари повсякденного вжитку.

Головна мета проєкту – підвищити рівень споживчих знань українців і дати можливість виробникам довести, що вони пропонують покупцям дійсно безпечні та якісні продукти, пише "24 канал".

На товарах учасників проєкту "Виробник.ua" можна знайти відповідну позначку і спеціальний QR-код, за яким покупці можуть знайти відео з виробництвом цих продуктів.