Останній виріб із металу "Азовсталі". ЗМІ повідомили факти про міст "Хвиля Азову", який відкрив Кличко

Кличко повідомляв, що будівництво мосту здійснюють винятково цільовим коштом меценатів
Фото: Віталій Кличко / Telegram

Новий пішохідно-велосипедний міст на Оболоні, який напередодні Дня Києва відкрив мер столиці Віталій Кличко, є своєрідним меморіалом розстріляної окупантами "Азовсталі", пише "Вечірній Київ". Міст зробили за унікальною технологією, яка не має аналогів в Україні, зазначає видання. 

В публікації зібрали вісім фактів про новий міст. 

  1. Новий міст дістав народну назву – "Хвиля Азову" (або "Хвиля Азовсталі"). Оскільки метал, з якого зроблено його конструкції, став останнім виготовленим на заводі "Азовсталь" до його знищення у 2022 році російськими загарбниками. Метал вивозили із заводу, уже коли Маріуполь був під ворожими обстрілами. Тож, на думку багатьох українців, міст став своєрідним меморіалом легендарному меткомбінату і його героїчним захисникам, пише видання.
  2. Новий пішохідний міст складається з п'яти хвиль, які символізують динаміку й рух річки Дніпро – головної водної артерії столиці. Ширина мосту – 4 м, а його протяжність – 164 м. Конструкція спирається на чотири опори, дві з яких розташовані безпосередньо в самій протоці.
  3. Автором проєкту став архітектор Андрій Миргородський, відомий також як творець Скляного мосту через Володимирський узвіз.
  4. Спорудження мосту розпочали ще 2020 року коштом українських меценатів, однак процес зупинили через початок війни.
  5. Приблизно 300 тонн металу для мосту було виготовлено на комбінаті "Азовсталь" напередодні повномасштабного вторгнення Росії. Гігантські блоки спроєктовані й вироблені за спеціальною технологією, яка не має аналогів в Україні. Вага одного блоку сягає від двох до семи тонн.
  6. Конструкція нового мосту оснащена LED-підсвіткою й музичним супроводом. Підсвічування буде динамічне, сталева "хвиля" постійно змінюватиме кольори. Окрім того, на мосту є датчики руху, що містять інформацію про кількість людей на переправі. Коли показник доходитиме до певної позначки, на мосту вмикатиметься музика.
  7. Будівництво завершено завдяки виділенню цільових коштів іноземними благодійниками. Серед меценатів проєкту – метрополія Великого Парижа (Франція) і Тайвань.
  8. Рекреаційну зону на Оболонському острові обладнали окремими доріжками для пішоходів і велосипедистів. Там є широка пляжна зона, а також спортивна зона та зони для риболовлі й барбекю.
  9. Міст-хвиля обіцяє стати новою туристичною родзинкою Києва, підкреслюють у публікації.

Мер Києва Віталій Кличко повідомляв, що будівництво пішохідного мосту з Оболонської набережної на Оболонський острів відновили 2023 року, його здійснюють винятково цільовим коштом меценатів. Гроші з міського бюджету не використовували, наголосив Кличко.