Роджер У. Бебсон: економіст, який випередив свій час

Роджера цікавили бізнес, промисловість, освіта та інші сфери, але в кожній із них Бебсона приваблювала можливість проведення реформ для поліпшення тієї чи іншої галузі.
Фото: loc.gov

Роджер Бебсон – один із найвідоміших аналітиків і консультантів, які зробили вплив на теорію фондових ринків. За своє багаторічне життя він видав понад 20 книг та наукових праць на різні теми.

Роджер У. Бебсон – аж ніяк не теоретик. Завдяки особистій торгівлі на біржі вчений заробив пристойні статки. А прагнення до реформ змусило Бебсона брати участь у передвиборчих перегонах на пост президента США і конкурувати з Теодором Рузвельтом.

Можна сказати, що Бебсон уперше став поєднувати аналітику біржової торгівлі з фізичними і математичними формулами. Як справжній геній Роджер помітно випередив свій час: за життя його не завжди розуміли (особливе здивування викликали міркування вченого про крах фондової біржі). Утім, формули працювали, що давало змогу Роджеру заробляти капітал там, де більшість колег по цеху користувалася інтуїцією і реагувала на події постфактум.

Видатний економіст Роджер У. Бебсон народився у Глочестері (Массачусетс, США) 1875 року. Сім'я займалася роздрібною торгівлею. У Бебсонів був магазин текстилю. Водночас дід Роджера тримав велику ферму, найуспішнішу в усьому штаті. Сім'я всіляко розвивала підприємницький дух у дітей: ще дитиною Роджер У. Бебсон надавав невеликі послуги за гроші. Зокрема, носив відрами воду для пральні.

До школи майбутній фінансовий геній ходив неохоче. За прогули батько послав сина на все літо на ферму. Хлопчик швидко зорієнтувався і монетизував канікули, продаючи сільськогосподарські товари.

Закінчив Роджер інженерний факультет Массачусетського університету, де здобув глибокі знання в галузі фізики і математики.

Роджер У. Бебсон передбачив крах фондових бірж

Закінчивши навчання 1898 року, Роджер влаштувався банківським клерком. Кар'єра йшла добре, і незабаром молодий економіст відкрив свою фірму. Компанія займалася підбором цінних паперів для клієнтів на основі статистичного аналізу. Зараз би сказали – фірма Бебсона становила оптимальний інвестиційний портфель.

Як аналітик Роджер У. Бебсон звернув увагу на наближення краху фондового ринку. Безумовно, багато хто з його колег скористався б отриманими знаннями для особистого збагачення, але Роджер вирішив виступити з публічною лекцією і попередити учасників.

У 1929 році економіст на Національній діловій конференції пропонував диверсифікувати ризики, інвестуючи в золото. Ті, хто послухав відомого консультанта, примножили свої статки й уникли розорення.

Роджер У. Бебсон прожив 91 рік і залишив після себе фундаментальні наукові праці, цікаві і сучасному читачеві.

Інформація - https://chaslaupiastsiuk.com/