Атака на "Нафтогаз" – перевірка його керівництва на міцність – експерт у газовій сфері Кобаль

Кобаль вважає, що події навколо "Нафтогазу" можуть призвести до конфлікту з міжнародними партнерами України
Фото: depositphotos.com

Експерт у газовій сфері Геннадій Кобаль вважає, що до атаки на менеджмент "Нафтогазу України" можуть бути причетними люди з Офісу президента України.

Заяви про збитковість НАК "Нафтогаз України" та кримінальні провадження щодо керівництва НАК свідчать про спроби "провідних політичних сил отримати контроль над найбільшою держкомпанією країни". Таку думку в коментарі "24 каналу" висловив експерт у газовій сфері, директор консалтингової компанії ExPro Геннадій Кобаль.

"Зараз є політсила, яка має монобільшість, президент контролює уряд, але вони не контролюють найбільшої держкомпанії. Якщо говорити про перспективи зміни керівництва, встановлення контролю, то за всім цим, можливо, стоять люди з Офісу президента. Завжди, за винятком часів після революції 2014 року, контроль над "Нафтогазом" був у людей, близьких до президента", – заявив він.

Водночас Кобаль підкреслив, що зміна структури управління компанією – "це крок до прямого конфлікту з міжнародними партнерами".

"Система управління держкомпаніями створювалася дуже довго. Структура побудована, є менеджмент, наглядова рада, куди входять незалежні іноземні члени та представники держави. Так просто взяти й відмовитися від цієї структури не можна. Є зобов'язання. Якщо відмовимося, що ми скажемо на переговорах із МВФ? Що розігнали наглядові ради і встановили прямий контроль уряду? МВФ скаже у відповідь: "Так не працює, йдіть думайте". Це перший раунд боротьби за "Нафтогаз", – вважає експерт.

На його думку, те, що відбувається навколо "Нафтогазу", – радше спроба "покачати" менеджмент "Нафтогазу" і подивитися, як він діятиме". Він назвав це "перевіркою на міцність".

На початку жовтня "Економічна правда", посилаючись на підсумковий документ аудиту в НАК "Нафтогаз України", повідомила, що перевірка виявила в компанії фінансові відхилення більш ніж на 225 млрд грн, які призвели до прямих збитків на 75 млрд грн. У Держаудитслужбі повідомили, що контрольний захід у НАК дійсно проводили, але публікації у ЗМІ про висновки аудиту назвали "суб'єктивними й такими, які не відповідають дійсності".

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв також заявив, що ця інформація не відповідає дійсності.

За кілька днів Коболєв повідомив, що за фактом діяльності менеджменту "Нафтогазу" правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею "державна зрада".