ДТЕК використовуватиме підводні дрони для інспекції об'єктів Криворізької ТЕС

Підводний дрон використовуватимуть на ТЕС уперше в історії української енергетики
Фото: segodnya.ua
Компанія ДТЕК запустила пілотний проєкт із використання підводного дрона – із його допомогою досліджуватимуть підводні об'єкти Криворізької ТЕС, повідомив сайт "Сьогодні".

Технологію запустили вперше в історії української енергетики, підкреслюють у публікації.

Зазвичай огляд підводних споруд і тунелів проводить водолаз, але це ризик для людини, що виконує роботу, і додаткові фінансові витрати для компанії.

На Криворізькій ТЕС підводний дрон Chasing M2 з оптичною камерою високої роздільної здатності та потужним підсвічуванням використовуватимуть для інспекції підводних частин гідротехнічних споруд ТЕС. Отже, обстеження підводних об'єктів можна буде виконувати без участі людини, приладом керує пілот-фахівець на суші.

Візуальний огляд і фото-, відеозйомку частин гідротехнічних споруд (скидних каналів, водозабірних ковшів, бетонних укосів дамби ставка-охолоджувача та інших об'єктів) можна буде проводити в будь-який зручний час. Отримані дані планують аналізувати, а потім ухвалювати рішення про необхідність ремонту, а також створювати цифровий архів для відстеження технічного стану будівель і споруд.

"ДТЕК постійно знаходиться в пошуках інноваційних рішень для підвищення рівня безпеки праці, екологічності та ефективності бізнесу. Ми відкрито ділимося викликами, із якими стикається наш бізнес, на сайті openinnovation.dtek.com. Саме таким чином команда Innovation DTEK знайшла для "ДТЕК Енерго" можливість проводити обстеження підводних об'єктів ТЕС без участі людини. Рішення надали наші партнери DroneUA", – зазначив генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв.

"ДТЕК Енерго – відповідальна і надійна компанія. Ми продовжуємо впроваджувати інноваційні проєкти і першими запускаємо нове рішення для інспекції гідротехнічних споруд на ДТЕК Криворізькій ТЕС. За допомогою підводних дронів ми робимо обстеження точним, оперативним і безпечним, отже, по- справжньому ефективним", – підкреслив він.

Компанія має намір проаналізувати ефективність використання дронів для масштабування технології.