"Комерційні банки спекулюють". Федерація роботодавців України виступила за продовження програми "Доступні кредити"

За програмою кредитування видали майже 57 млрд грн
Фото: depositphotos.com
Державна програма "Доступні кредити 5–7–9%" має і далі працювати та кредитувати реальний сектор економіки. Про це йдеться в заяві Федерації роботодавців України, опублікованій 10 серпня.

9 серпня "Економічна правда" повідомила, що 12 банків, які працюють в Україні, виступили за згортання програми.

У ФРУ вважають, що цього не можна робити, оскільки результатом згортання програми можуть бути "катастрофічні наслідки".

"За оцінками експертів, збільшення кредитування реального сектора економіки на 10% додає до зростання ВВП до 2%. Однак в Україні рівень кредитів по відношенню до ВВП за останні шість років упав майже на 47%. Тому що замість кредитування реального сектора економіки комерційні банки спекулюють на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП)", – ідеться в заяві.

Без кредитування підприємств запустити економіку країни неможливо, наголошують у федерації.

Там нагадали, що в Україні ще 2019 року ставки за кредитами в банках перевищували 15% річних. Програма доступних кредитів дає змогу вирівняти ситуацію, вважають у ФРУ.

"За даними Мінекономіки, понад 21,5 тис. підприємств скористалися можливостями програми. Завдяки їй було збережено понад 172 тис. робочих місць і створено понад 19 тис. нових. За результатами 2020 року підприємці, які взяли участь у програмі 5–7–9%, збільшили обсяг відрахувань до державного бюджету за податком на прибуток на 19%, за ЄСВ – на 8%. Однак комерційним банкам кредитувати реальний сектор не до вподоби. Звідси і вимоги звернути програму. Адже значно простіше і вигідніше інвестувати в боргові цінні папери. Не в економіку, не у створення нових робочих місць. У звичайні фінансові спекуляції", – ідеться в заяві.

У федерації не заперечують, що програмі потрібні аудит і трансформації відповідно до вимог часу.

"Зайнятість має бути ключовим ідентифікатором ефективності програми. У першу чергу необхідно кредитувати підприємства, що виробляють продукцію та надають послуги і таким чином забезпечують мультиплікатор створення робочих місць", – резюмували у федерації.

Контекст:

Програма "Доступні кредити 5–7–9%" для малого та середнього бізнесу стартувала в Україні в лютому 2020 року. Її реалізує Фонд розвитку підприємництва. У Міністерстві фінансів повідомляли, що програма передбачає створення умов для здешевлення і доступності кредитів завдяки компенсації відсоткової ставки до рівня 5%, 7% і 9% річних за кредитами в національній валюті, а також надання часткових гарантій.

Станом на 9 серпня Фонд розвитку підприємництва уклав угоди про співпрацю з 33 банками в межах цієї програми. У Кабміні кажуть, що від початку програми банки-учасники видали 21 545 кредитів на загальну суму 56,7 млрд грн.