"Метінвест" будуватиме новий цех на заводі в Маріуполі. Інвестиції сягнуть $1 млрд

Продукцію, яку вироблятимуть у новому цеху, призначено переважно для українського ринку, заявили в "Метінвесті"
Фото: metinvestholding.com
Група "Метінвест" будуватиме новий цех із виробництва холоднокатаного прокату, оцинкованого і пофарбованого рулону на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча, поінформувала пресслужба компанії 10 червня.

У релізі написано, що "Метінвест" підписала з італійською компанією Danieli контракт на постачання обладнання. Danieli – провідний світовий постачальник технологій для металургії, пояснили в українській компанії.

Загальний обсяг інвестицій "Метінвесту" у проєкт становитиме $1 млрд, на першому етапі це буде більш ніж $800 млн.

Новий цех на заводі в Маріуполі складатиметься з безперервного стану холодної прокатки, поєднаного з лінією травлення, а також трьох сучасних ліній нанесення цинкових, алюмоцинкових і полімерних покриттів, повідомили в компанії.

Генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков назвав будівництво цеху холодної прокатки наймасштабнішим проєктом компанії на наступні п'ять років.

Перший етап проєкту планують завершити 2025 року, прогнозують, що на той момент комбінат випускатиме приблизно 1,2 млн тонн на рік висококонкурентного холоднокатаного і оцинкованого прокату, а також прокату з полімерним покриттям. Потужності з виробництва холоднокатаного рулону становитимуть понад 400 тис. тонн, оцинкованого рулону –  600 тис. тонн і рулону з полімерним покриттям – понад 140 тис. тонн.

"Другий етап проєкту містить будівництво нового відділення відпалювальних печей, дресирувального стану й агрегату поздовжнього різання рулонів, а також нової лінії нанесення полімерного прокату на оцинкований рулон. Після завершення другого етапу проєкту потужності з виробництва холоднокатаної продукції перевищать 1,6 млн тонн на рік", – ідеться в релізі компанії.

Окрім того, у компанії заявляють, що в новому цеху встановлять газоочисне обладнання, завдяки використанню якого викиди шкідливих речовин будуть у 1,5–3 рази нижчими від гранично допустимих норм в Україні, а споживання палива знизиться на 20%.

На новому виробництві буде створено понад 230 робочих місць, уточнили автори релізу.

"Продукція призначена здебільшого для українського ринку і, зокрема, дасть нагоду замінити неякісний імпортний рулон із покриттям на якісний продукт українського виробництва. Прокат також експортуватиметься до країн СНД і Європи", – додали в компанії.