Адвокат Бекірова заявив, що політв'язню провели неналежне медобстеження

Бекіров перебуває в медсанчастині СІЗО, повідомив адвокат
Фото: ru.krymr.com

Обстеження засвідчило, що в політв'язня Едема Бекірова гарне здоров'я, але насправді у нього є проблеми з опорно-руховим апаратом та легенями, а також неврологічна хвороба. Лікарів, які спеціалізуються на цих захворюваннях, до обстеження не залучали, розповів адвокат кримськотатарського активіста Олексій Ладін.

В окупованому Криму кримськотатарському активісту Едему Бекірову провели неналежне медичне обстеження. Про це 20 червня "Крим.Реалії" повідомив адвокат політв'язня Олексій Ладін.

Він зазначив, що наразі Бекіров перебуває в медсанчастині СІЗО.

"Сьогодні розмовляв із медпрацівниками медсанчастини слідчого ізолятора. Із їхніх слів, учора Бекірова вивозили до ендокринолога в міськлікарню імені Семашка і до кардіолога в кардіоцентр Сімферополя. За результатами обстеження, знову ж зі слів лікарів, оскільки захист їх поки не надав, здоров'я в Бекірова настільки гарне, що його мало не в космос можна запускати", – розповів Ладін.

Адвокат повідомив, що вимагав у керівництва Федеральної служби виконання покарань і медсанчастини СІЗО результати обстеження та документи, на підставі яких Бекірова вивозили.

"У захисту дуже великі сумніви в обґрунтованості цього висновку. Ми протягом декількох місяців наполягаємо, що, окрім кардіолога та ендокринолога, необхідно залучати також невролога, оскільки у нього серйозна неврологічна хвороба, що входить до списку таких, за наявності яких людину не можна утримувати в СІЗО; а також хірурга і хірурга-ортопеда, оскільки в Бекірова проблеми з опорно-руховим апаратом; пульмонолога, так як є проблеми з легенями. Жодного з цих лікарів до обстеження не залучали", – підкреслив Ладін.

Російські силовики затримали Бекірова у грудні 2018 року, йому інкримінують поширення і транспортування 12 кг тротилу та 190 бойових набоїв. Його адвокат Олексій Ладін зазначав, що Бекіров через стан здоров'я фізично не міг підняти сумку з такою вагою. В активіста цукровий діабет, ампутована нога, нещодавно йому зробили операцію на серці.

15 квітня 2019 року дочка Бекірова Елеонора повідомила, що батько потребує госпіталізації.

28 квітня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що Бекіров понад тиждень не отримує медикаментів і йому загрожує діабетична кома.

14 травня Елеонора Бекірова повідомила, що її батька відвезли із СІЗО в медустанову. За даними Веліляєва, в'язня возили в лікарню імені Семашка в Сімферополі на консультацію кардіолога та ендокринолога.

17 травня адвокат українця розповів, що Бекірову стало гірше після приймання ліків, призначених у лікарні Сімферополя. 28 травня його стан критично погіршився.

6 червня "суд" у Криму продовжив арешт Бекірову до 12 серпня. Ладін повідомив, що цього дня Бекіров провів більше ніж 12 годин в очікуванні судового засідання без їжі та медичної допомоги.

11 червня Європейський суд із прав людини зобов'язав Росію негайно помістити кримського політв'язня Едема Бекірова в лікарню.

18 червня адвокат повідомив, що окупанти відмовили Бекірову в госпіталізації, оскільки "сумніваються в автентичності" рішення ЄСПЛ.

19 червня його вивезли із СІЗО для проведення обстеження.