Адвокат про стан пораненого українського моряка Артеменка: Почувається краще, але зір викликає побоювання

Росія захопила українських моряків і кораблі 25 листопада
Фото: EPA

Український військовий моряк Андрій Артеменко під час захоплення і обстрілу російськими військовими корабля "Бердянськ" дістав осколкові поранення у ліву руку і пальці, а також осколок потрапив в око, повідомила його адвокат Марія Куракіна.

Адвокат Марія Куракіна 12 грудня відвідала в московському СІЗО "Матросская тишина" українського військового моряка Андрія Артеменка, якого було поранено під час захоплення Росією українських кораблів у Чорному морі. Про це вона написала у Facebook.

"Його було поранено під час обстрілу [корабля] "Бердянськ" разом із Василем Сорокою та Андрієм Ейдером: осколкові поранення у ліву руку, пальці, по тілу, осколок під час вибуху потрапив в очі. Начебто бачить, але зір викликає мої побоювання. Імовірна контузія. Зараз почувається краще. Як годиться військовому, тримається бадьоро, підтягнуто. Бойовий дух на підйомі, цікавиться новинами у справі", – написала адвокат.

Вона додала, що Артеменко приймає препарати, які йому призначили тюремні медики.

"Стан його здоров'я будемо тримати під контролем. Захист моряків наполягатиме на якнайшвидшому поверненню військовослужбовців додому. Усіх. Без винятку. Дуже сподіваюся на те, що незабаром усі військовослужбовці, як українські, так і російські, повернуться додому до своїх родин", – додала Куракіна.

Адвокат повідомила, що до Артеменка разом із російським слідчим приходила жінка, яка відрекомендувалася адвокатом.

"Не назвавши свого прізвища зауважила, що прізвище її занадто складне для сприйняття. [Я] попередила підзахисного, як діяти в таких ситуаціях. Питання, пов'язані з приходом випадкових осіб до наших підзахисних, будуть предметом розгляду в адвокатській спільноті", – додала вона.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.