Архієпископ Климент заявив, що Балух тимчасово припиняє голодування

Балух: Я не дозволю собі вживати їжу з рук окупанта
Фото: Zair Smedlya / Facebook

Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент повідомив, що український активіст Володимир Балух вирішив припинити голодування, розпочате 19 квітня 2018 року, на час етапування в колонію.

Засуджений у Криму український активіст Володимир Балух вирішив тимчасово припинити голодування. Про це 8 жовтня на прес-конференції в Києві заявив громадський захисник політв'язня, архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент, повідомляє "Укрінформ".

Він підкреслив, що Балух припиняє голодування тільки на час етапування в колонію.

"Використавши останній шанс, віднайти в каральній системі окупанта бодай шпарину, де б жевріли паростки здорового глузду або натяку на честь, я вирішив припинити режим голодування. Намагатимусь зберегти себе в цьому оксюмороні, але в жодному разі не робитиму це за будь-яку ціну. Честь і гідність мого народу, відстояні на Майдані ціною життів Героїв Небесної сотні, вартують більше, ніж життя окремо взятого мене. Саме тому я не дозволю собі вживати їжу з рук окупанта і вдягнути його тюремну робу", – процитував Балуха Климент.

Балух попросив виконати останню волю – у разі смерті не залишати його тіло на окупованій території, розповів Климент.

"Місце перебування тіла лишаю обрати своїй родині. Я б волів, щоб це була сільська місцина на березі Дніпра неподалік Києва. Із непереборною вірою у щасливу долю України вручаю свою долю Всевишньому", – зазначив Балух.

Балух написав лист українцям. Фото: Crimean Human Rights Group / Facebook

Климент додав, що бачився з Балухом 8 жовтня. Українець має дуже поганий вигляд.

Фермера з Роздольненського району Криму Володимира Балуха було затримано після обшуку в грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою капітана Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, ударив його й образив.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування.

Адвокати і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.

Балух 19 березня оголосив безстрокове голодування. Після місяця повної відмови від їжі, щоб уникнути насильницького годування, українець погодився щодня вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50–70 грамів сухарів із чорного хліба і чай із медом). За час голодування Балух утратив понад 30 кг.

3 жовтня так званий Верховний суд в окупованому Криму переглянув попередній вирок Балуху і скоротив строк його ув'язнення до чотирьох років і 11 місяців позбавлення волі.

3 жовтня адвокат політв'язня Дмитро Дінзе заявив, що у Балуха є підозра на виразку чи панкреатит.