Балух про Росію: Злом зло не переможеш

Балух: Ми мусимо виключити ненависть
Фото: ru.krymr.com

Щоб виграти війну з РФ, Україна має "не ненавидіти, а навчитися дуже точно розуміти саму природу дій" російської влади, сказав український активіст із Криму Володимир Балух, якого було звільнено з російської в'язниці в межах обміну утримуваними особами.

Україна не має відповідати на агресію Росії дзеркально. Таку думку в інтерв'ю LIGA.net, опублікованому 12 вересня, висловив український активіст із Криму Володимир Балух, якого було звільнено з російської в'язниці в межах обміну утримуваними особами з РФ.

"Що було найціннішим? За цей період прийшло усвідомлення, що Україна в жодному разі не має права відповідати на їхні дії дзеркально, як люблять казати у Кремлі. Злом зло не переможеш. За три-чотири дні до обміну в одній із книжок я зустрів висловлювання Конфуція: "Якщо ти ненавидиш – отже, тебе переможено". Це правда. Проте, якби мені три роки тому хтось таке сказав, я б дуже сперечався. А тепер одразу погодився. Пережите, пройдений шлях дозволив мені це усвідомити", – сказав він.

Балух підкреслив, що "мова йде не про те, що ми маємо простити й любити" російську владу.

"Але щоб досягти своєї мети, вибороти перемогу, потрібно не ненавидіти, а навчитися дуже точно розуміти саму природу їхніх дій. Мусимо виключити ненависть. Упевнений, що така позиція заводить у безвихідь, хоча раніше говорив би по-іншому", – додав він.

Балух зазначив, що до росіян ніколи не ставився однобоко.

"Скажімо, воно не змінилося, а гіпертрофувалося. Моє неприйняття поганих речей тільки посилилося. А хороше відношення до людей з іншого боку барикад зросло в геометричній прогресії. Є розуміння, що люди різні, і кожен має свої вади, робить помилки", – сказав він.

Фермера Балуха затримали у Криму після обшуку у грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, вдарив його й образив.

Адвокати і правозахисники стверджують, що Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування. У жовтні так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

7 вересня 2019 року Балух повернувся в Україну в межах українсько-російського обміну утримуваними особами.