Чийгоз: Ми дуже скучили. Ми тут, ми вдома

Чийгоз: Можливо, тому нам у в'язниці легше, тому що ми знаємо, що наші діди, прадіди століттями не ставали на коліна, хоча й помирали
Фото: Sevgil Hayretdın Qızı Musaieva / Facebook

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз заявив, що він та Ільмі Умеров чекали на приїзд до Києва.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз під час прес-конференції в аеропорту Бориспіль заявив, що дуже скучив за домом, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Звичайно, ми другий день чекаємо, коли приїдемо додому. Я маю на увазі, до Києва, але обставини склалися так, що ми затрималися. І це важливо було знову-таки для нас із Ільмі. Ось ми на своїй землі, і я бачу всі ці обличчя. Ми дуже скучили. Ми тут, ми вдома", – сказав він.

Коментуючи перебування в СІЗО в анексованому Криму, Чийгоз заявив, що кримськотатарський народ "і не це витримував".

"Можливо, тому нам у в'язниці легше, тому що ми знаємо, що наші діди, прадіди століттями не ставали на коліна, хоча й помирали", – додав він.

25 жовтня засуджених в анексованому РФ Криму Чийгоза та іншого заступника голови Меджлісу, Ільмі Умерова, доправили до Туреччини. За словами лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, це стало можливим завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана до України.

В Анкарі Чийгоз і Умеров пройшли медичне обстеження та отримали необхідні ліки.

За інформацією журналіста Антона Наумлюка, президент РФ Володимир Путін помилував Чийгоза й Умерова, а відповідні укази засекречено. Адвокат Микола Полозов заявив, що вони не просили про помилування.

Сьогодні вони прилетіли до Києва.

Чийгоза у Криму за організацію масових заворушень засудили до восьми років колонії суворого режиму.

Умерова за екстремізм засудили до двох років колонії-поселення.