Чубаров заявив, що після рішення Міжнародного суду ООН Росія тільки нарощує репресії проти кримських татар

Чубаров: Немає жодних проявів того, що окупанти озираються на те рішення, яке з'явилося
Фото: ЕРА

Росія не буде виконувати рішення Європейського суду з прав людини щодо недотримання на півострові прав людини, повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Незважаючи на рішення Міжнародного суду ООН про відновлення діяльності в Криму Меджлісу кримськотатарського народу, Росія тільки нарощує репресії проти кримських татар. Про це в ефірі телеканала "112 Україна" повідомив глава Меджлісу Рефат Чубаров.

"Вони залишаються системними й нарощуються. Жодних проявів того, що окупанти якимось чином, якщо не беруться за розум, то хоча б озираються на те рішення, яке з'явилося. Тут є деякий парадокс щодо рішення Міжнародного суду ООН: не виконати це рішення Росія не може, вона не тільки є стороною процесу, вона зобов'язана і знала про це, коли погодилася на цей суд. Але виконувати це рішення вона теж не буде. Вони шукають якийсь вихід з того, щоб не виконати цього рішення", – розповів Чубаров.

На його думку, Росія не буде виконувати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо недотримання на півострові прав людини.

"За рішенням ЄСПЛ у них вже є накатана доріжка, тому що Конституційний суд (Росії."ГОРДОН") дав їм можливість, що якщо за рішенням Верховного суду Росії рішення, яке приймається Європейським судом з прав людини, нібито протирічить законодавству Росії, вони його виконувати не будуть", – додав Чубаров.

Росія окупувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

19 квітня Міжнародний суд ООН відмовив Україні в тимчасових заходах проти Росії щодо Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Водночас суд у Гаазі погодився запровадити заходи за позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму.

Суд зобов'язав РФ утриматися від обмежень кримських татар на представництво своїх інтересів (мова йде, зокрема, про необхідність забезпечити діяльність Меджлісу), а також відновити освітній процес українською мовою.

31 березня Меджліс кримських татар поскаржився в Європейський суд із прав людини на переслідування з боку РФ.