Генсек Європейського інституту омбудсмена закликав Москалькову сприяти негайному звільненню українських моряків

Зігеле (крайній зліва): Пропонуємо вам, шановна пані Москалькова, продовжити гуманітарну місію доброї волі
Фото: eoi.at

Європейський інститут омбудсмена готовий сприяти уповноваженому з прав людини у РФ Тетяні Москальковій у питанні звільнення українських моряків, які перебувають у московських СІЗО, "всіма можливими засобами", заявив генеральний секретар інституту Джозеф Зігеле.

Генеральний секретар Європейського інституту омбудсмена Джозеф Зігеле звернувся до уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з проханням продовжити взаємодію з українською стороною та сприяти у звільненні захоплених у полон військових моряків. Звернення Зігеле є у розпорядженні видання "ГОРДОН".

Він нагадав, що 30 жовтня "за підтримки президентів Російської Федерації й України" було звільнено затриманих раніше в Азовському морі 14 українських рибалок, однак "ескалація конфлікту в Азово-Чорноморському басейні, на жаль, знайшла своє сумне продовження у воєнному інциденті 25 листопада".

"Таке загострення протистояння між Російською Федерацією та Україною викликає значне занепокоєння у зв'язку зі зростанням масштабів порушень та обмежень прав і свобод людини", – підкреслив Зігеле.

Він висловив думку, що в цій ситуації необхідні зусилля для деескалації конфлікту, якими є гуманне ставлення до затриманих, надання необхідної медичної допомоги пораненим, а також дії щодо швидкого обміну затриманих і їх негайного повернення додому.

"Напередодні 70-ї річниці Загальної декларації прав людини ООН, а також відповідно до ст. 2 Статуту ООН із метою врегулювання цього конфлікту мирними засобами, щоб не ставити під загрозу міжнародний мир, безпеку та справедливість, пропонуємо вам, шановна пані Москалькова, продовжити гуманітарну місію доброї волі і насамперед домогтися повернення в Україну трьох поранених моряків: Андрія Артеменка, Василя Сороки та Андрія Ейдера, якому лише 18 років", – ідеться у зверненні.

Генсек зазначив, що інститут готовий сприяти у цій місії "всіма можливими засобами".

Скан звернення генерального секретаря Європейського інституту омбудсмена Джозефа Зігеле

Скан звернення генерального секретаря Європейського інституту омбудсмена Джозефа Зігеле

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених у полон українців троє дістали поранення.

30 листопада "уповноважений із прав людини" в анексованому Криму Людмила Лубіна заявила, що всіх українських моряків перевезли до Москви.

Адвокат Микола Полозов повідомив, що 24 морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

Москалькова 6 грудня відвідала українських моряків у медчастині СІЗО "Матросская тишина", вона повідомила, що медики оцінюють травми як поранення легкого ступеня тяжкості, "лікування вже дає позитивну динаміку".