Гриценко заявив, що у зв'язку із ситуацією в Азовському морі президент має скликати екстрене засідання РНБО

Гриценко: Треба надіслати чіткий сигнал, що Україна протидіятиме ворожим намірам і діям із боку Росії
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

На думку екс-міністра оборони Анатолія Гриценка, у зв'язку із ситуацією в Азовському морі президент України Петро Порошенко має заслухати міністрів і силовиків, а також затвердити план дій.

У зв'язку із ситуацією в Азовському морі президент України Петро Порошенко має скликати екстрене засідання Ради нацбезпеки та оборони України. Про це у Facebook 25 листопада заявив екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

На думку Гриценка, президент має заслухати міністрів оборони, внутрішніх справ, закордонних справ, економічного розвитку і торгівлі, а також начальника Генштабу Збройних сил України, командувачів Військово-морських сил, Нацгвардії, голів Державної прикордонної служби, Служби безпеки України та розвідки.

"[Потрібно] затвердити план дій із використанням оборонних, політичних, дипломатичних, юридичних, інформаційних та інших засобів. Окремо – план інформаційної та юридичної роботи по лінії міжнародної дипломатії як на двосторонній основі, так і в рамках міжнародних організацій. [Потрібно] послати чіткий сигнал і агресору, і міжнародній спільноті, українському суспільству, що держава Україна протидіятиме ворожим намірам і діям із боку Росії, захищатиме свої суверенні права і національні інтереси", – написав Гриценко.

Сьогодні представники ВМС України повідомили, що російський прикордонний сторожовий корабель (ПСКР) "Дон" протаранив український рейдовий буксир "Яни Капу".

У прикордонній службі ФСБ РФ заявили, що три українські кораблі на шляху до Керченської протоки "небезпечно маневрують" і не підкоряються "законним вимогам" російської влади.

Дії Росії щодо кораблів ВМС України Міністерство закордонних справ України назвало провокацією та агресією.

Росія закрила прохід через Керченську протоку для цивільних суден "із міркувань безпеки".

За даними ВМС України, російські вертольоти заходили на бойовий курс із націлюванням на українські кораблі, які очікують на проходження через Керченську протоку.

Командувач ВМС України Ігор Воронченко заявив, що екіпажі на кораблях, які чекають на проходження під Кримським мостом на шляху до Маріуполя, готові до десанту російських військових.