Іслямов: Ердоган домовився про видання Умерова і Чийгоза з людиною, з якою увесь світ домовитися не може

Іслямов: Шкода, що Умерова і Чийгоза не віддали нам на адмінкордоні з материковою Україною
Фото: Ленур Ислямов / Facebook

Президент РФ Володимир Путін хоче підтримувати гарні відносини із турецьким лідером Реджепом Ердоганом, тому погодився на видання Анкарі заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" керівник кримськотатарського телеканала ATR Ленур Іслямов.

Заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, яких було видано турецькій стороні, доправили до Анкари на російському урядовому борту, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" керівник кримськотатарського телеканала ATR Ленур Іслямов.

"Ми про це знали вже давно, просто мовчали. Але ми не були обізнані, що це відбудеться просто сьогодні вранці. Умерова відвезли до сімферопольського аеропорту на машині швидкої допомоги. Там вони сиділи із Чийгозом у різних машинах. А звідти доправили до Анапи. Ми вже бачили, як їхній борт дозаправлявся в Анапі. Далі вони попрямували на Анкару. Тобто все йде як належить. Ми знали, який борт потрібно відстежувати, тому що на той момент у сімферопольському аеропорту він був єдиний. Це російський урядовий борт, було б нерозумно думати, що їх повезуть на найпростішому літаку. Звісно, шкода, що Умерова і Чийгоза не віддали нам на адмінкордоні з материковою Україною. Але нічого страшного, ми їх заберемо з Туреччини", – наголосив Іслямов.

За його словами, звільнення кримських татар стало можливим завдяки домовленості президента Туреччини Реджепа Ердогана із російським президентом Володимиром Путіним.

"Варто подякувати президенту Туреччини. Ердоган домовився про видання Умерова і Чийгоза з людиною, з якою увесь світ домовитися не може. Умеров і Чийгоз пережили справжнє пекло. Їхнє повернення посилить наш опір. Чому їх віддали Туреччині? Путін хоче дружити з Ердоганом. Ми ж для Кремля "хунта". Тому він вирішив піти таким шляхом. Зараз кримських татар має прийняти президент Туреччини. Думаю, за день вони вилетять назад до України. Ми чекаємо їх у Києві", – зазначив Іслямов.

Ердоган відвідав Україну 9 жовтня. Президент України Петро Порошенко заявляв, що Україна і Туреччина домовилися разом відстоювати права та свободи громадян України в Криму, які зазнають переслідувань із боку окупаційної влади, зокрема Чийгоза і Умерова.

Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України, який пройшов перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Його обвинуватили в організації масових заворушень. 11 вересня підконтрольний Росії Верховний суд анексованого Криму засудив Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму.

Проти Умерова 19 травня 2016 року ФСБ Росії відкрила справу за обвинуваченням у екстремізмі за "публічний виступ із закликами про необхідність порушення територіальної цілісності РФ". 27 вересня 2017 року суд в окупованому Сімферополі засудив його до двох років колонії-поселення.