"Я у 2014 році нічого не розумів". Кримський журналіст Гайворонський заявив, що покаявся за свої пропутінські висловлювання

Гайворонський провів 12 діб у СІЗО Сімферополя
Фото: Евгений Гайворонский / Facebook

Причиною свого затримання російськими силовиками в окупованому Криму журналіст із Ялти Євген Гайворонський уважає ефір на радіо, під час якого він покаявся за підтримку анексії.

Ялтинський журналіст Євген Гайворонський, якого "влада" окупованого Криму протримала під арештом 12 діб нібито за вживання наркотиків, заявив, що покаявся за підтримку анексії у 2014 році.

Про це він повідомив у інтерв'ю виданню "Крим.Реалії", опублікованому 9 квітня, відповідаючи на репліку, що він підтримав "кримську весну" і просував її ідеї у кримських ЗМІ.

"Я вже покаявся 26 березня у прямому ефірі "Радіо Свобода". Думаю, це теж одна з причин наїзду на мене силовиків. Я у 2014 році нічого не розумів, сприймав те, що відбувалося, як шоу якесь... Я зрозумів дуже багато й відчув на своїй шкурі. Дорого заплатив за цей досвід. Адже за одного битого двох небитих дають", – заявив Гайворонський.

За його словами, важливим для його подальшої роботи стало "розуміння російського свавілля зсередини і розуміння здорової суті нової України".

"Так, із романтичного юнака, який не знає світу й політики, я перетворився на сильнішу, досвідченішу особистість. Сподіваюся, коли Україна поверне Крим і тут знову стане добре, можна буде повернути собі романтизм і легкість. Мені незрозуміло, як зрілі та досвідчені люди у 2014 році погодилися брати участь у канібальському експерименті з викрадення Криму в України путінською Росією. Це ж стільки трагедій принесло, як я вже зрозумів", – пояснив журналіст.

26 березня Гайворонського затримали за підозрою у вживанні наркотичних засобів. "Суд" у Ялті заарештував його на 12 діб за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 6.9 КпАП Росії (вживання наркотичних речовин без призначення лікаря) і зобов'язав пройти лікування від наркотичної залежності.

Затримали журналіста після того, як в ефірі радіо "Крим.Реалії" він заявив, що жителі Криму "усвідомили помилку" і хочуть повернутися під контроль України.

Після виходу з-під арешту він повідомив, що збирається виїхати на материкову частину України.

Журналіст народився в Донецьку, там працював журналістом. Кілька років тому переїхав у Крим, де спочатку працював прес-секретарем місцевої проросійської громадської організації "Народное единство" і редактором видання "Евразийский журнал". Тоді він підтримував анексію і політику російського президента Володимира Путіна. Деякий час Гайворонський був кореспондентом кримської редакції російського видання "Комсомольская правда", а потім змінив позицію і став співпрацювати з опозиційним виданням "Примечания".