Єльченко повідомив, що проект оновленої резолюції ООН щодо Криму містить низку вимог до РФ

Єльченко наголосив, що новий документ наближає деокупацію Криму
Фото: UKR Mission to UN / Twitter

Оновлена резолюція про ситуацію з правами людини в анексованому Криму підтверджує, що між Україною та Росією існує міжнародний збройний конфлікт, розповів постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

Проект оновленої резолюції про ситуацію з правами людини у Криму і Севастополі, який українська делегація внесла у Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН, містить низку нових вимог до Росії. Про це 1 листопада "Укрінформу" розповів постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

По-перше, за його словами, резолюція підтверджує, що між Україною та Росією існує міжнародний збройний конфлікт.

По-друге, документ засуджує застосування на тимчасово окупованій території російських законів, а також примусове переведення українців у російське громадянство.

По-третє, у резолюції міститься вимога до РФ виконати проміжне рішення суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України у Криму.

Також документ містить звернення до генсека організації з координації дій структур ООН у Криму.

"Якщо ми й наші партнери будемо наполегливими, рано чи пізно Росія буде змушена під міжнародним тиском усі ці вимоги виконати. Ця робота наближає деокупацію Криму, що є нашою головною метою", – підсумував Єльченко.

Співавторами проекту оновленої резолюції були 34 країни. Голосування у Третьому комітеті, який займається соціальними, гуманітарними і культурними питаннями, заплановано на середину листопада. У грудні документ винесуть на загальне голосування в Генасамблеї ООН.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

19 грудня 2016 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про права людини у Криму і Севастополі. У документі Росію вперше назвали державою-окупантом, а АР Крим – тимчасово окупованою територією.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН у Гаазі схвалив заходи за позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму.