Адвокат Гемеджі про затримання активісток у Криму: В обох дівчат по четверо малолітніх дітей. У Салієвої – одна дитина з інвалідністю, одна грудна. Вони вдома самі

Гемеджі: Це безпрецедентна акція залякування не тільки кримських татар, а всіх, хто живе у Криму
Фото: krymr.org

Російські силовики, які затримали кримськотатарських активісток Лутфіє Зудієву та Муміне Салієву в окупованому Джанкої та Бахчисараї відповідно, відмовляються надавати будь-яку інформацію про них, сказала в коментарі виданню "ГОРДОН" адвокат Ліля Гемеджі.

У затриманих сьогодні в окупованому Криму кримськотатарських активісток Лутфіє Зудієвої та Муміне Салієвої по четверо дітей. В останньої – одна дитина з інвалідністю, одна грудна. Наразі вони залишаються вдома самі, без нагляду дорослих, сказала в коментарі виданню "ГОРДОН" адвокат Ліля Гемеджі.

"Я прибула до будівлі МВС, де вже зібралися протестувальники – це родичі, адвокати і просто небайдужі люди. Тут же адвокат Еміль Курбедінов. Ми намагаємося потрапити до наших підзахисних. Зі слів людей, їх завели в будівлю Центру з протидії екстремізму. Але чи так це – нам поки з'ясувати не вдалося. Ми зверталися на гарячу лінію МВС, прокуратури, ФСБ – ніхто не реагує. Тут дуже багато поліцейських, які знімають на відео людей, що приїхали підтримати затриманих. Причому співробітники правоохоронних органів уважають, що жодного правопорушення з їхнього боку не було. Хоча в обох дівчат по четверо малолітніх дітей. У Салієвої – одна дитина з інвалідністю, одна грудна. Її затримали в Бахчисараї, коли вона вийшла винести сміття. І от діти залишаються вдома самі. Це неправомірне затримання і переходить усі межі", – наголосила адвокат.

За її словами, російські силовики відмовляються надавати детальну інформацію про затриманих активісток.

"Зудієву затримали на ринку у Джанкої. Чоловік прямував за двома машинами, які її відвозили. Ті, хто її затримував, були в цивільній формі. Чоловік бачив, що її завели в будівлю МВС. Більше жодної інформації немає. Імовірно, їх зараз допитують, але водночас не допускають адвокатів. Це незаконно, тому що людей позбавляють права на захист. Я зателефонувала до заступника начальника Центру з протидії екстремізму. Він сказав, що його це не стосується – співробітники що хочуть, те й роблять. У прокуратурі взагалі відмовляються відрекомендовуватися, коли їм телефонуєш. Це кругова порука. Звернутися нема до кого, зараз можуть початися затримання всіх підряд – і старих, і дітей. Репресивна машина, запущена проти нашого народу, не зупиниться ні перед чим. Сьогодні вже навіть жінки стали об'єктом переслідування. Це безпрецедентна акція залякування не тільки кримських татар, а всіх, хто живе у Криму", – заявила Гемеджі.

Сьогодні у Джанкої російські силовики затримали кримськотатарську правозахисницю Лутфіє Зудієву нібито за демонстрацію забороненої символіки. Їй загрожує арешт.

Пізніше "Кримська солідарність" повідомила про затримання в Бахчисараї кримської татарки Муміне Салієвої – дружини політв'язня Сейрана Салієва, якого було заарештовано у Криму в жовтні 2018 року за підозрою в причетності до організації "Хізб ут-Тахрір".

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.