Карпачова заявила, що поранення трьох українських моряків потребують лікування, щоб уникнути інвалідності

Карпачова проконсультувалася із провідними фахівцями профільних медичних закладів України
Фото: прес-служба Ніни Карпачової

Омбудсмен Москви Тетяна Потяєва надала віце-президенту Європейського інституту омбудсмену Ніні Карпачовій розширену медичну інформацію про стан здоров'я українських моряків, яких було поранено під час захоплення російськими силовиками українських військових кораблів у районі Керченської протоки.

Поранення і травми, які дістали троє українських моряків під час захоплення російськими силовиками українських військових кораблів у районі Керченської протоки, потребують тривалого комплексного і кваліфікованого лікування, щоб уникнути інвалідності. Про це виданню "ГОРДОН" повідомила прес-служба віце-президента Європейського інституту омбудсмена Ніни Карпачової.

Перебуваючи з робочим візитом у Москві, Карпачова попросила омбудсмена Москви Тетяну Потяєву, яка безпосередньо контролює дотримання прав ув'язнених у СІЗО "Матросская тишина", попросити розширену медичну інформацію про стан здоров'я поранених українських моряків.

21 грудня Потяєва у телефонній розмові розповіла Карпачовій про отриману інформацію щодо кожного з поранених.

"Враховуючи конфіденційність цієї інформації, Карпачова повідомила її безпосередньо сім'ям моряків. Судячи з медичних висновків про тип отриманих травм, а також після проведених консультацій із провідними фахівцями профільних медичних закладів України, Карпачова підкреслила, що поранення і травми, які дістали моряки, потребують тривалого комплексного і кваліфікованого лікування, щоб уникнути в майбутньому інвалідності моряків, наймолодшому з яких днями виповнилося лише 19 років", – ідеться в повідомленні.

Рідні моряків після ознайомлення з результатами медичних обстежень заявили, що наполягатимуть на додаткових медичних обстеженнях та лікуванні своїх близьких у профільних медичних установах Москви за межами СІЗО, зазначили у прес-службі.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців – Андрія Артеменка, Василя Сороку та Андрія Ейдера – помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили до СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу РФ.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.

Карпачова на конференції в Раді Федерації закликала повернути в Україну поранених моряків.