Кілька захоплених українських моряків підписало угоди з держадвокатами РФ – правозахисниця Андреюк

Частина захоплених українців залишилася без незалежних адвокатів

Фото: ЕРА

За словами правозахисниці Євгенії Андреюк, "приблизно п'ять осіб" із 24 захоплених українських моряків підписало угоди з державними адвокатами, наданими РФ. Вона додала, що точно можна говорити про трьох поранених українців, до яких незалежних адвокатів не пустили.

Кілька українців, захоплених Росією в районі Керченської протоки, 27 листопада підписало угоди з державними адвокатами, наданими РФ, заявила сьогодні правозахисниця Євгенія Андреюк в ефірі телеканала "112 Україна".

"Це було, найімовірніше, до того, як вони вступили в контакт із незалежними адвокатами", – повідомила вона, припустивши, що свідчення цих українців в окупованому Криму дістали під тиском.

Андреюк додала, що в анексованому Криму дуже обмежена кількість незалежних адвокатів.

"Поки [адвокати] намагаються максимально покрити і надати цей захист, але цілком можливо, що на всіх не вистачить... У Керчі відбувалися судові процеси щодо поранених моряків. Їм не надали доступу до незалежних адвокатів, і немає загалом деталей, як відбувалися саме ті судові засідання", – розповіла правозахисниця

Вона повідомила, що угоди з держадвокатами, наданими РФ, підписало "приблизно п'ять осіб". Водночас вона додала, що може помилятися, оскільки точних даних немає і не з усіма з них є зв'язок.

"Принаймні можна точно говорити про трьох поранених у Керчі, тому що в них учора не було на процесі незалежних адвокатів... Незалежний адвокат може активно брати участь у процесі і підтримувати обвинувачених і насамперед забезпечувати зв'язок із зовнішнім світом", – зазначила Андреюк.

На її думку, "обвинувачення сфабриковане", бо РФ не надала інформації, як саме українські моряки порушили державний кордон Росії.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Затримано 24 українців, троє з них дістали поранення. 27 листопада Наумлюк оприлюднив їхні прізвища.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що на захоплених кораблях перебували контррозвідники СБУ, які виконували завдання із контррозвідувального забезпечення підрозділів ВМС України. За його словами, один з офіцерів СБУ дістав важке поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу РФ.

У Генпрокуратурі України заявили, що українські правоохоронці повідомили про підозру прикордонників ФСБ і російських військовослужбовців, які напали на моряків. Їх підозрюють у розв'язуванні і веденні агресивної війни, а також у замаху на вбивство.

27 листопада "Київський районний суд Сімферополя" заарештував 12 українських моряків. Того самого дня "Керченський міський суд" обрав аналогічний запобіжний захід ще трьом українцям, які перебували в лікарні, незалежних адвокатів до них не пустили.

Кримський юрист Ліля Гемеджі заявляла, що українських моряків у "суді" захищають кримськотатарські адвокати. Захисниками стали сама Гемеджі, Едем Семедляєв, Айдер Азаматов і Маммет Мамбетов.

Сьогодні "Київський районний суд Сімферополя" обере запобіжний захід ще дев'ятьом українцям. Двох із них – співробітника СБУ Андрія Драча і капітана 3 рангу Володимира Лісового – заарештовано до 25 січня 2019 року.