Комітет асамблеї ОБСЄ відхилив поправки РФ, які стосуються деокупації Криму, до тексту резолюції

Засідання комітету відбувалося сьогодні
Фото: OSCE Parliamentary Assembly / Facebook

Комітет із політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ 5 липня почав розглядати резолюцію, в якій закликає припинити воєнні дії у східній Україні і деокупувати Крим. Росія запропонувала свої зміни до тексту резолюції, комітет їх відхилив.

Сьогодні комітет із політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ відхилив поправку делегації Росії, яка хотіла викреслити з тексту резолюції про Донбас і Крим слова про "деокупацію Криму". Трансляцію голосування учасників комітету опубліковано на YouTube-каналі асамблеї ОБСЄ.

У тексті резолюції, яку почали розглядати 5 липня, йдеться про необхідність припинити воєнні дії на сході України, відвести великокаліберні озброєння з обох сторін, а також припинити застосовувати протипіхотні міни та збільшити інвестиції в зусилля з розмінування.

Також резолюція закликає забезпечити деокупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, виведення російських збройних сил з української території і повністю виконати умови Мінських домовленостей.

Росія внесла поправку до тексту резолюції – запропонувала залишити тільки заклик до припинення воєнних дій на сході України.

Глава російської делегації, віцеспікер Держдуми Петро Толстой повідомив, що російська сторона не поділяє деяких формулювань у тексті через їхню суперечливість. Про це пише "РИА Новости".

Українська делегація наполягала на початковому формулюванні.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.