Кориневич: Прикриваючись захистом здоров'я, РФ порушує права українців, які проживають в окупованому Криму

Фото: Anton Korynevych / Facebook

Росія обмежила права громадян України, які проживають в анексованому Криму, нормою про одноразовий виїзд у зв'язку з пандемією COVID-19. Про це заявив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

Російська Федерація зловживає правом, прикриваючись захистом здоров'я населення, для того, щоб витісняти нелояльне населення і знищити зв'язки між тимчасово окупованим Кримом та рештою України. Про це 23 липня заявив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич, повідомило у Facebook представництво президента України в АРК.

Обмеження свободи пересування, так званий вільний виїзд щодо громадян України, ввів 27 березня уряд РФ, ідеться в пості.

"Хоча введення обмежувальних заходів пояснювалися викликами пандемії COVID-19, такі дії не мають нічого спільного із захистом громадського здоров’я. Фактично, ті, хто проживає в Криму, може перетнути адміністративний кордон із Херсонською областю за наявності паспорта громадянина України, а також паспортного документу російського зразка, виданого окупаційною владою, тільки один раз, – зазначив Кориневич.

Скріншот: Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим / Facebook

Це унеможливлює отримання низки адміністративних та інших послуг жителями тимчасово окупованого Криму (банківських послуг, отримання паспортів, свідоцтв про народження, перешкоджає відвідуванню рідних і близьких).

"Критично важливо, що ці обмеження діють під час вступної кампанії 2020: абітурієнти з Криму та їх батьки звертаються до нашого представництва із проханням вплинути на ситуацію, адже деякі з них вже склали вступні іспити і планували за місяць виїхати на навчання в українські заклади освіти", – наголосив представник президента в АРК.

Кориневич вважає, що Росія своїми діями знищує шанс абітурієнтів на майбутнє, перетворюючи Крим на велику в'язницю для його жителів.

Громадська організація "КрымЅОЅ" 13 липня подала заяву на ім'я міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з проханням відреагувати на незаконне обмеження Росією права жителів Криму перетинати адміністративний кордон між Херсонською областю та окупованим півостровом

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Зараз між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.