Курбедінова затримали через пост у соцмережі п'ятирічної давності – журналіст

Про затримання Курбедінова повідомили сьогодні
Фото: Sezgin Sezer / Facebook

Російський журналіст Антон Наумлюк повідомив, що донос на адвоката Еміля Курбедінова написав колишній житель Криму, який переїхав жити в Сирію.

Адвоката з анексованого Криму Еміля Курбедінова затримали через пост у соціальній мережі п'ятирічної давності. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив російський журналіст Антон Наумлюк.

"Адвокату Емілю Курбедінову ставлять за провину пост із зображенням символіки забороненої організації у Facebook від 2013 року. Донос, з огляду на матеріали справи, написав на Курбедінова колишній житель Криму, який переїхав жити в Дамаск, такий собі Мухаммед Салем", – написав Наумлюк.

Про затримання адвоката Еміля Курбедінова в окупованому Криму 6 грудня повідомив його колега Едем Семедляєв.

Російський адвокат Микола Полозов заявив, що справжньою причиною затримання Курбедінова є не його публікації в соціальних мережах, а те, що він узявся захищати захоплених у Керченській протоці українських моряків.

9 листопада правозахисники заявили, що в анексованому Криму співробітники Центру з протидії екстремізму вручають застереження правозахисникам та адвокатам опонентів місцевої "влади" та їхніх сімей. Таке застереження було вручено й Курбедінову.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.