Лідери кримськотатарського народу закликали Зеленського форсувати питання введення постійної моніторингової місії у Крим

Зустріч відбулася в Міжнародний день корінних народів світу за спільною ініціативою сторін
Фото: president.gov.ua

Сьогодні президент України Володимир Зеленський зустрівся з лідерами Меджлісу кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим.

Лідери Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров запропонували президенту України Володимирові Зеленському порушити на міжнародній арені питання введення постійної моніторингової місії на територію анексованого Росією Криму. Про це йшлося сьогодні під час зустрічі в Офісі президента, повідомляє пресслужба ОП.

Зустріч відбулася сьогодні, у Міжнародний день корінних народів світу, за спільною ініціативою сторін. Її учасники обговорили питання захисту прав людини, зокрема політв'язнів, на території тимчасово окупованого Криму та Севастополя.

Джемілєв і Чубаров розповіли Зеленському про поточну ситуацію на окупованому півострові.

"Із метою фіксації всіх порушень прав людини у Криму Джемілєв і Чубаров запропонували порушити на міжнародній арені питання запровадження постійної моніторингової місії на тимчасово окупованому півострові. Вони наголосили, що відповідне право вже мають моніторингова група ООН із прав людини і спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка працює на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей", – ідеться в повідомленні.

Постійний представник президента в Криму Антон Кориневич нагадав, що окупаційна влада РФ не допускає міжнародні моніторингові місії з прав людини на тимчасово окупований півострів.

"Вона розуміє, що зібрані факти можуть бути використані в міжнародних судових інстанціях, зокрема в Міжнародному кримінальному суді", – підкреслив він.

Чубаров у відповідь заявив: "Вона має мандат по всій Україні, але її не допускають у Крим. Нам треба наполягати всюди, на всіх майданчиках, де ми можемо, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має право в'їжджати у Крим".

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

У липні цього року Росія не пустила в анексований Крим моніторингову місію ООН із прав людини.