Моряк Ейдер сказав, що після звільнення з російського полону планує піти вчитися на офіцера й одружиться

Ейдер сказав, що зараз проходить медичне обстеження, і поки що невідомо, скільки воно триватиме
Фото: Андрей Эйдер / Facebook

Матрос Андрій Ейдер, який повернувся з російського полону, сказав, що освідчився своїй дівчині, вони одружаться наступного літа.

Член екіпажу українського військового катера "Бердянськ", матрос Андрій Ейдер, який повернувся додому 7 вересня в межах українсько-російського обміну утримуваними особами, розповів в інтерв'ю "Громадському", що планує піти вчитися на офіцера.

Він зазначив, що зараз проходить медичне обстеження, і поки що невідомо, скільки воно триватиме.

"Я сподіваюся, що воно якомога скоріше закінчиться, ми повернемося до Одеси, я побуду з іншими рідними людьми, які в мене там є, та не можуть прилетіти. Потім я планую піти вчитися на офіцера", – розповів моряк.

Ейдер додав, що освідчився своїй дівчині.

"Це було обдумане рішення, тому що, коли я знаходився в полоні, я переглянув весь свій світогляд і вирішив, що потрібно це зробити. Зараз їй 17 років, вона із сусідньої вулиці. Ми познайомилися, коли мені було ще 16, а їй 14. Ми познайомилися на вулиці, я її побачив і просто підійшов, аби сфотографуватися з нею та обійняти... Так, звичайно, вона прийняла цю пропозицію. Уже наступного літа будемо одружуватися", – розповів він.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву.

Трьох українців було поранено під час інциденту. Ейдер розповідав, що осколки влучили йому в ліве коліно і праве стегно. Матроса прооперували в Москві.

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважала моряків військовополоненими і звернулася в Міжнародний трибунал із морського права, вимагаючи як тимчасові заходи зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі.

25 травня 2019 року трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну.

7 вересня всі 24 моряки повернулися додому в межах українсько-російського обміну утримуваними особами.