МЗС РФ: Міжнародний трибунал із морського права не має юрисдикції для розгляду "керченського інциденту"

У МЗС РФ закликали українську владу розпочати двосторонні консультації
Фото: wikipedia.org

Російська сторона закликає українську владу провести двосторонні консультації з питань, пов'язаних із захопленням українських військових кораблів і моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, ідеться в заяві міністерства закордонних справ РФ.

Міжнародний трибунал із морського права не має юрисдикції для розгляду інциденту із захопленням українських військових кораблів і моряків російськими силовиками в районі Керченської протоки. Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ РФ, оприлюдненій на сайті відомства 16 квітня.

"Українська сторона знову вчиняє недобросовісно, намагаючись використати ситуацію, яка виникла внаслідок неправомірних дій українських кораблів, із внутрішньополітичною метою. Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права з клопотанням про припис тимчасових заходів, незважаючи на передбачені міжнародним правом, зокрема російсько-українськими угодами, можливості проведення консультацій. Російська сторона залишається відкритою до контактів у двосторонньому форматі з питань, пов'язаних із цим інцидентом, про що Україну офіційно поінформували нотами МЗС Росії", – ідеться в заяві.

У відомстві не бачать термінової необхідності у швидкому ухваленні рішення Міжнародним трибуналом.

"У зв'язку з ініційованим Україною на підставі Конвенції 1982 року процесом щодо тимчасових заходів російська сторона спирається на те, що Міжнародний трибунал із морського права не має юрисдикції для розгляду "керченського інциденту", зокрема через зроблені і Російською Федерацією, і Україною застереження про незастосування передбачених Конвенцією 1982 року процедур стосовно окремих категорій спорів", – зауважили російські дипломати.

У МЗС підкреслили, що міжнародний судовий розгляд не повинен перешкоджати кримінальному розслідуванню, яке триває у РФ, а його результати не мають визначатися рішенням міжнародного судового органу.

"Той факт, що Україна протягом майже п'яти місяців не поспішала зі зверненням до трибуналу, також свідчить про відсутність терміновості", – додали у відомстві. Там закликали українську владу розпочати консультації з РФ.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Зараз усі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня президент України Петро Порошенко поінформував, що Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права стосовно тимчасових заходів  щодо Росії для звільнення захоплених Росією українських моряків і кораблів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що трибунал ухвалить рішення за місяць.