На обличчі Балуха не залишилося живого місця – шкіра обтягує кістки. Але він відмовляється припиняти голодування – архієпископ Климент

Климент: У Володі вже досить довго болить в ділянці грудної клітини, особливо коли він нервує
Фото: ru.krymr.com

Засуджений в Криму український активіст Володимир Балух пообіцяв своєму адвокату пити воду, проте не виключено, що він триматиме сухе голодування, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" громадський захисник політв'язня, архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент.

Засуджений в Криму український активіст Володимир Балух, незважаючи на серйозні проблеми зі здоров'ям, не має наміру припиняти голодування, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" громадський захисник політв'язня, архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент.

"Вчора судовий процес [за клопотанням про умовно-дострокове звільнення] зірвався через юридичні незбіги. Не виключено, що після 2 липня, коли буде оголошено вирок, Володю можуть відправити на етап в колонію. Касація про його дострокове звільнення, швидше за все, затягнеться. І тоді контролювати ситуацію буде неможливо, адже етап в колонію може затягнутися на кілька тижнів. Ми не зможемо знати, де Володя буде перебувати весь цей час. Вчора адвокату Ользі Дінзе Балух пообіцяв, що буде пити воду. Але не факт, що він так і зробить. Він же оголосив сухе голодування, і це було аж ніяк не емоційне рішення", – підкреслив Климент.

На його думку, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова "щільно зайнялася" питанням політв'язнів.

"У Володі вже досить довго болить в ділянці грудної клітини, особливо коли він нервує. У такі моменти він починає задихатися. Лікарів, яким Володя довіряє, до нього не пускають. Ми не нагнітаємо обстановку – він дійсно дуже погано себе почуває. На обличчі Балуха не залишилося живого місця – шкіра обтягує кістки. Але він відмовляється припиняти голодування. Володя має намір дійти до кінця: або перемогти, або опинитися в труні. Єдине, що мене трохи заспокоює, – Людмила Денісова щільно зайнялася цим питанням. Вона не так давно на посаді, але вже зробила дуже багато корисного. А взагалі я особисто відчуваю себе пригнічено через безсилля – поки що ми нічого не можемо змінити", – зазначив Климент.

Балуха, фермера із Роздольненського району Криму, було затримано після обшуку 8 грудня 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку знайшли патрони і тротилові шашки. 16 січня 2018 року "суд" в окупованому Криму засудив його до трьох років і п'яти місяців позбавлення волі в колонії-поселенні за незаконне зберігання боєприпасів і вибухових речовин. Адвокати і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили кримінальну справу за заявою начальника ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджує, що активіст його побив. Адвокати Балуха наполягають, що начальник ІТТ спровокував українця. 12 квітня Ткаченко дав свідчення як "потерпілий".

На знак протесту проти судового вироку Балух голодує з 19 березня 2018 року.

23 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що за час голодування Балух втратив 30 кг.

25 червня адвокат політв'язня Ольга Дінзе заявила, що стан Балуха погіршився.

26 червня уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова сказала журналістам у Києві, що загроз для життя Балуха немає.