Прокурор Тедеєв: Поклонська розіслала у прокуратури Криму лист: вимагаю забезпечити порядок. Мій колега надіслав їй відповідь: як громадянка України зверніться до ГПУ

Тедеєв: Прикро, що з вищого керівництва прокуратури ніхто не оцінив принципових та сміливих дій Артура
Фото: Казбек Тедеєв / Facebook

Український прокурор Казбек Тедеєв в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" розповів, що вивіз свого колегу по прокуратурі Алушти Артура Шаповалова із Криму після того, як той запропонував самопроголошеній прокурорці Наталії Поклонській звернутися до Генпрокуратури України.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" український прокурор Казбек Тедеєв розповів про свого колишнього колегу по прокуратурі Алушти Артура Шаповалова, який напередодні анексії півострова намагався заспокоїти натовп городян, що мітингували. 

"Я працював під його керівництвом у прокуратурі Алушти. У розпал анексії він єдиний з усієї системи кримської прокуратури одягнув форму українського прокурора і не побоявся вийти до народу біля будівлі міськради Алушти. Не просто вийти, але заявити: жодних автобусів і потягів із "правосеками" і "бандерівцями" немає, це вигадка, щоб залякати кримчан і розгойдати ситуацію на півострові. Артур виступав протягом кількох хвилин, а потім провокатори знову почали розхитувати натовп. Чесно скажу: було страшно, я був поруч із Артуром і розумів, що ми реально ризикуємо бути розірваними на шматки за нашу проукраїнську позицію", – підкреслив Тедеєв.

Він розповів, що одного разу самопроголошена прокурорка Криму Наталія Поклонська розіслала у всі прокуратури всіх міст півострова лист із вимогою забезпечити порядок у регіоні.

Артур надіслав їй офіційну відповідь українською мовою: як громадянці України своє прохання про забезпечення правопорядку у Криму їй слід надіслати до Генеральної прокуратури України.

За словами Тедеєва, після цієї історії пішли чутки, що є команда затримати Шаповалова.

"На свій страх і ризик я попросив у знайомого татарина автомобіль і в терміновому порядку таємно вивіз Артура у Сімферополь, де він сів на потяг і поїхав на материкову частину України. Артур ліг на заднє сидіння авто, щоб із боку здавалося, що в машині я один. Усі особисті документи – паспорт, посвідчення – він залишив мені, розуміючи, що в потязі його могли обшукати загони так званої Самооборони Криму. Думаю, зволікання коштувало б Артурові мінімум кількох років тримання під вартою... Прикро, що з вищого керівництва прокуратури ніхто не оцінив принципових та сміливих дій Артура", – зазначив Тедеєв.

Він додав, що зараз Шаповалов працює рядовим співробітником у прокуратурі Чернігівської області.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.