Поклонська відвідала Захтея в колонії і заявила, що він не вважає себе політв'язнем

Поклонська назвала ситуацію із Захтеєм обурливим порушенням прав людини
Фото: ЕРА

Під час зустрічі із депутатом Держдуми Росії Наталією Поклонською засуджений у справі "кримських диверсантів" Андрій Захтей здивувався, що в Україні його вважають політв'язнем, але водночас занесли до списку проекту "Миротворець", пише "Медиазона".

Депутат Держдуми Росії, колишній "прокурор Криму" Наталія Поклонська 26 червня відвідала засудженого у справі "кримських диверсантів" Андрія Захтея в колонії в окупованому Сімферополі, повідомив "Медиазоне" журналіст Антон Наумлюк.

Він зазначив, що ініціатором зустрічі була Поклонська, а для Захтея її візит став несподіванкою. Депутат Держдуми питала про його ставлення до "того, що відбувається між Україною і Росією".

За словами Наумлюка, Захтей здивувався, що в Україні його вважають політв'язнем, але водночас занесли до списку проекту "Миротворець" як зрадника. Він додав, що не має претензій до умов утримання в колонії і скарг до керівництва.

Як зазначають "РИА Новости Крым", Поклонська повідомила, що Захтей дізнався із преси про те, що його називають політв'язнем в Україні, "тоді як він сам себе таким не вважає". За її словами, засуджений звернувся до неї із проханням "з'ясувати, у зв'язку з чим в Україні його занесли до "розстрільного" списку прізвищ на сайті "Миротворець" як "пособника російських окупантів". Поклонська зазначила, що ситуація із занесенням Захтея до "Миротворця" є "обурливим порушенням прав людини". Вона зазначила, що не знає, "чи була в курсі цього уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова, коли заносила Захтея до списку для відвідувань ув'язнених російською стороною".

На сайті "Миротворець" зазначено, що Захтей брав участь в антиукраїнських акціях у березні 2014 року, підтримував російську агресію на Донбасі.

"Верховний суд" окупованого Криму 16 лютого засудив Андрія Захтея, обвинуваченого владою Росії в підготовці теракту на окупованому півострові, до шести років і шести місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тис. руб. (приблизно 105 тис. грн).

10 серпня 2016 року ФСБ РФ заявила про запобігання терактам в окупованому Криму, нібито підготовленим українською розвідкою. За підозрою у нібито підготовці теракту ФСБ затримала Захтея і ще одного українця – Євгена Панова.

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко заявляв, що Захтей є двічі судимим рецидивістом на кличку Зая.

У березні 2017 року Захтей написав заяву із проханням позбавити його російського громадянства, набутого у 2014 році. Улітку 2017 року джерело "Медиазоны" повідомило, що Захтей визнав свою провину та уклав досудову угоду зі слідством.

Як повідомляв "Интерфакс" 14 червня, російський омбудсмен Тетяна Москалькова та її українська колега Людмила Денісова домовилися відвідати по 34 ув'язнених у Росії і в Україні.