Полозов повідомив, що адміністрація СІЗО "Лефортово" перешкоджає доступу адвокатів до військовополонених українських моряків

Адвокат моряка Володимира Терещенка не змогла потрапити до нього 17 травня
Фото: ЕРА

Адміністрація слідчого ізолятора "Лефортово" в Москві, де тримають моряків, полонених Росією під час захоплення українських кораблів, порушує вимоги третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, вважає адвокат Микола Полозов.

Адміністрація слідчого ізолятора "Лефортово", де тримають під арештом захоплених восени 2018 року українських моряків, перешкоджає доступу адвокатів до них, повідомив у Twitter 19 травня адвокат Микола Полозов.

"Адміністрація СІЗО "Лефортово" допустила ситуацію, за якої вкрай ускладнено доступ адвокатів для конфіденційного спілкування і роботи з підзахисними. Щодо військовополонених українських моряків ці обставини є порушенням ст. 105 III Женевської конвенції", – написав він.

Полозов опублікував повідомлення адвоката Анастасії Георгіївської, якій не вдалося 17 травня потрапити до підзахисного.

"Сьогодні у СІЗО "Лефортово" пропускали тільки слідчих. Український військовополонений Володимир Терещенко марно весь день прочекав адвоката", – писала вона.

Георгіївська зазначала, що листи від Терещенка не надходять навіть їй. Окрім того, моряку заборонили телефонні дзвінки і побачення.

"Зважаючи на те, що листи від мого підзахисного Володимира Терещенка навіть до мене не надходять, телефонні дзвінки йому заборонено, побачення теж, – я вважаю, що вже протягом трьох тижнів Володимир Терещенко перебуває у стані incommunicado (позбавлений спілкування. – "ГОРДОН")", – додала адвокат.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Зараз усі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня чинний президент України Петро Порошенко поінформував, що Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права за тимчасовими заходами щодо Росії для звільнення захоплених Росією українських моряків і кораблів.

3 травня заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль наголосила, що російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

Україна вимагала як тимчасовий захід зобов'язати РФ негайно звільнити 24 українських військових моряків і три кораблі.

Міжнародний морський трибунал оголосить своє рішення 25 травня.