Полозов про можливе продовження арешту українським морякам у РФ: Це ритуальний захід

Полозов: Подальші слідчі дії можуть проводити без прямої участі моряків
Фото: Микола Полозов / Facebook

Росія готова виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права й відпустити затриманих українських моряків. Однак у разі якщо перемовини затягуватимуть, слідство ФСБ РФ просить суд продовжити їм запобіжний захід, заявив адвокат Микола Полозов.

Судом про продовження запобіжного заходу військовополоненим українським морякам Кремль хоче забезпечити собі поле для маневрів у разі якщо перемовини підуть не так. Про це в ефірі телеканала ZIK повідомив адвокат Микола Полозов.

За його словами, наразі забезпечено всі необхідні умови для ухвалення політичного рішення про звільнення військовополонених.

Він нагадав, що ФСБ звернулася до суду із клопотанням про продовження арешту всім 24 морякам до кінця жовтня.

"Це радше, скажімо так, ритуальний захід. Адже Росія зобов'язана виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зобов'язав звільнити моряків. Заява міністерства закордонних справ РФ – фактичне свідчення бажання влади РФ виконати рішення трибуналу... Щоб не вийшло так, що раптом до цього часу не домовилися про всі деталі, а моряків потрібно відпускати, ритуально слідство просить суд продовжити запобіжний захід", – розповів Полозов.

На його думку, особливість цієї ситуації полягає в тому, що тут не потрібно чекати на вирок, достатньо лише політичної волі РФ.

"Далі всі слідчі дії можна проводити без прямої участі моряків. Це може бути заочне засудження, дистанційне. Для цього є технічні та юридичні інструменти. Просто цим судом влада РФ хоче убезпечити себе й дістати можливість для маневрів, якщо щось піде не так швидко, як планували", – додав адвокат.

Полозов розповів, що українські полонені вірять, що скоро повернуться додому.

"Звісно, через пів року у в'язнів починається період апатії. Однак у моряків усе навпаки – звичайно, вони стежать за подіями щодо їхньої справи. Вони знають, яких зусиль докладають для їхнього звільнення. Зараз вони всі на підйомі, вірять, що скоро повернуться додому, до рідних, моральний стан їхній на підйомі", – сказав він.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, згодом їх заарештували у кримських "судах" і перевезли до Москви.

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки, як військовополонені, мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права, висунувши вимогу як тимчасовий захід зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі. Російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

25 травня 2019 року трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися до України. Рішення було ухвалено 19 голосами, проти виступив тільки суддя від РФ Роман Колодкін.

Термін виконання рішення сплив 25 червня. Цього дня, як повідомили у МЗС України, від російського зовнішньополітичного відомства надійшла нота, якою Україні пропонували надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді українське МЗС назвало позицію Москви неприйнятною.

Станом на 8 липня слідчі ФСБ завершили висувати остаточні обвинувачення військовополоненим українським морякам.