Порошенко: Україна ніколи не відмовиться від використання своїх азовських портів

На засіданні РНБО Порошенко висловив незгоду з ідеєю перевозити військові кораблі сушею в порти Азовського моря
Фото: president.gov.ua

Пропозиції про перевезення кораблів ВМС України з портів Чорного моря в Азовське сушею неприйнятні. Про це заявив український президент Петро Порошенко.

Україна і далі протистоятиме спробам Росії перетворити Азовське море у своє внутрішнє озеро. Про це на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, яке транслював телеканал "Прямий", заявив президент Петро Порошенко.

За його словами, Київ неодноразово звертав увагу міжнародних партнерів на ескалацію напруженості в регіоні.

"Часом, скажу відверто, складалося враження, ніби частина наших друзів недооцінювала явних ризиків, хоча ми подавали абсолютно об'єктивну інформацію нашим партнерам, фарб не згущували. І лише агресивні дії Росії разом із адекватною – підкреслюю: адекватною! – реакцією України у вигляді введення воєнного стану привернули до цієї проблеми належну увагу всієї світової дипломатії", – наголосив президент.

На його думку, світова спільнота тверезіше сприймає ситуацію навколо Азовського моря і Керченської протоки, ніж опозиційна частина українського політикуму.

"Справжній шок відчуваєш, коли бачиш і чуєш, як наша опозиція співає з путінського голосу, як вона озвучує темники Кремля і затято намагається провину за напад на наші катери зняти з Росії і перекласти на Україну", – зазначив Порошенко.

Він навів як приклад пропозиції припинити морські переходи кораблем Військово-морських сил із портів Чорного моря в Азовське, а катери перевозити сушею.

"Є в Росії місто Волоколамськ. Там тисячу років тому судна з однієї річки волочили до іншої, від цього і така назва. У нас тепер один опозиціонер договорився до того, що ми більше не маємо користуватися українським Керч-Єнікальським каналом або Керченською протокою, а тепер будемо волоком доставляти з Чорного моря наші військові кораблі на Азов, – сказав президент. – Наголошую твердо і переконливо: Україна ніколи не відмовиться від використання своїх азовських портів, у тому числі військовими суднами".

Колишній командувач ВМС України Сергій Гайдук в інтерв'ю "Радіо Свобода" 2 грудня припустив, що перевезення бойових катерів з Одеси в Бердянськ сушею було б безпечнішим. На його думку, мета операції, придуманої українським командуванням, не обмежувалася тільки переміщенням катерів з одного порту в інший.

25 листопада Росія захопила катери Військово-морських сил України "Бердянськ" і "Нікополь", буксир "Яни Капу", які слідували в Одесу після невдалої спроби пройти Керченську протоку дорогою в Азовське море. 24 членів екіпажів було арештовано.