Постпредка Великобританії в ООН заявила, що в окупованому Криму утискають права громадян із паспортами України

Пірс: Ситуація з українцями у Криму суперечить нормам міжнародного гуманітарного права
Фото: ЕРА

За словами постійної представниці Великобританії в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй Карен Пірс, українці в окупованому Криму не мають наміру відмовлятися від громадянства України і через це їх позбавили доступу до базових послуг.

Постійна представниця Великобританії в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй Карен Пірс на засіданні Радбезу ООН заявила, що жителів окупованого Криму з українськими паспортами позбавили доступу до базових послуг, повідомила 13 серпня пресслужба уряду Великобританії.

Пірс назвала кілька регіонів світу, у яких, за її словами, ситуація з дотриманням гуманітарних прав катастрофічна.

"Українським громадянам у Криму відмовили в доступі до базових послуг, оскільки вони не змінюють свого громадянства, що суперечить нормам міжнародного гуманітарного права", – заявила Пірс.

У своїй доповіді вона також згадала про критичну гуманітарну ситуацію в Сирії, Південному Судані, Малі, а також у регіоні Сахель в Африці.

За словами Пірс, найгрубші порушення зафіксовано в Сирії, де "місцевим жителям довелося зіткнутися з вимушеним голодом". "Їх безпідставно затримували, вигнали з їхніх домівок в Алеппо та інших місцях. Проти них було застосовано зброю масового знищення в Алеппо й у Східній Гуті, що підтвердили незалежні органи. А зараз бомблять їхні школи та лікарні", – додала британська дипломатка.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.