Правозахисники заявили, що окупанти скеровують кримчан воювати в Сирії

РФ приєдналася до сирійського конфлікту у 2015 році

Фото: EPA

Є підстави вважати, що окупанти примушують кримчан служити в лавах збройних сил РФ, сказав аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

Росія скеровує незаконно призваних на військову службу кримчан воювати в Сирії. Про це під час прес-конференції сказав аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов, повідомляє "Укрінформ".

"Ми знайшли дев'ять наказів щодо нагородження кримчан за участь у збройній операції в Сирії. Це говорить про те, що російська влада використовує жителів окупованих територій для участі й у воєнних операціях за межами РФ", – заявив він.

Сєдов додав, що правозахисники проаналізували "суди" в Криму.

"Станом на зараз винесено 33 рішення щодо жителів Криму за ухилення від служби в лавах ЗС РФ, ще три справи перебувають на розгляді", – зазначив він.

Сєдов підкреслив, що це може бути свідченням наявності примусу призовної кампанії до незаконної служби в лавах ЗС РФ.

У прокуратурі Автономної Республіки Крим повідомили, що в армію РФ призвали 12 229 тис. кримчан.

Інформацію про це передали в міжнародний кримінальний суд, додали у відомстві.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Міністерство закордонних справ України неодноразово вимагало від Росії скасувати призов у Криму.

Українська прокуратура Автономної Республіки Крим просить жителів півострова звертатися за телефоном або електронною поштою в разі одержання повісток.

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні інформувала, що у 2017 році на службу в збройні сили РФ призвали не менш ніж 4800 кримчан. У 2018 році "влада" Криму планувала закликати в російську армію понад 2 тис. жителів півострова.