"В нього вже майже не залишилося сил боротися за своє життя". Правозахисники закликали українців писати листи Балуху

Балуха часто поміщають у штрафний ізолятор
Фото: radiosvoboda.org

Українському політв'язню Володимирові Балуху потрібна підтримка українців та міжнародної спільноти, повідомили у Кримській правозахисній групі. Там закликали писати листи активісту в колонію, де його тримають.

Правозахисники закликали українців писати листи політув'язненому активісту Володимирові Балуху, який перебуває в колонії у Тверській області РФ.

"Український активіст Володимир Балух, перебуваючи у важких умовах російської колонії, бореться за свободу, людську гідність і Україну, але в нього вже майже не залишилося сил боротися за своє життя. Балуха незаконно тримають у колонії РФ, у якій до нього ставляться вкрай упереджено і нестерпно, знаючи його українську позицію і боротьбу з російською репресивною системою", – ідеться в повідомленні Кримської правозахисної групи на сторінці у Facebook.

Правозахисники нагадали, що Балуха багато разів за надуманими приводами поміщали у штрафний ізолятор, де він перебуває і зараз.

"Українцю дуже потрібна підтримка українського народу і міжнародної спільноти! Ми просимо всіх небайдужих людей надсилати Володимирові Балуху листи. Це можна зробити через російську систему "ФСВП-лист". Для цього потрібно перейти за посиланням https://fsin-pismo.ru/client/app/letter/create. У графі "вибрати регіон" потрібно вказати "Тверська область". У графі "виберіть установу" вказати "ІК-4 Торжок". Надсилайте, будь ласка, листи на ім'я Балуха Володимира Григоровича 1971 року народження. Обов'язково вказуйте в листі функцію, яка дає можливість надіслати зворотну відповідь", – розповіли у Кримській правозахисній групі.

Листи Балуху рекомендують писати російською мовою. Потрібно уникати речень і фраз, які російська влада може трактувати як "екстремістські", додали правозахисники.

Фермера Балуха затримали після обшуку у грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку знайшли патрони і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, ударив його й образив.

Адвокати і правозахисники стверджують, що Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, вивішений у дворі його будинку.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування. У жовтні так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

30 березня 2019 року Балуха привезли в колонію міста Торжок Тверської області.

Після відвідування Балуха 17 липня його адвокат Ольга Дінзе повідомила, що у кримчанина погіршився стан здоров'я.

30 липня Балуха перевели у штрафний ізолятор, ушосте протягом чотирьох місяців, повідомили у Кримській правозахисній групі.