Президент Європарламенту Таяні сподівається на звільнення захоплених Росією українських моряків

Зустріч відбулася 27 листопада у Брюсселі
Фото: rada.gov.ua

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій передав президенту Європарламенту Антоніо Таяні звернення Ради через захоплення українських кораблів у Чорному морі.

Президент Європейського парламенту Антоніо Таяні на зустрічі зі спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм 27 листопада у Брюсселі висловив надію на звільнення захоплених Росією українських моряків, повідомляє прес-служба українського парламенту.

Таяні зазначив, що Європарламент докладає багато зусиль для досягнення миру в Україні.

Парубій підкреслив, що напад РФ на українські військові кораблі в Азовському морі є актом агресії проти України.

"Це провокація зі сторони Російської Федерації, яка потребує негайної оцінки всього вільного світу. Адже сьогодні Росія розстріляла українські кораблі, а завтра російські гармати можуть бути повернуті проти кораблів країн вільного світу", – заявив він.

Парубій поінформував Таяні про введення в 10 областях України воєнного стану. Він передав президенту Європарламенту звернення Верховної Ради через захоплення кораблів і закликав країни ЄС не тільки посилити санкції проти Росії, але і збільшити термін їх дії до року.

25 листопада російські військові захопили в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. По кораблях відкривали вогонь.

Як заявили в Генеральній прокуратурі України, 24 військовослужбовців України утримуються окупаційною владою РФ. За даними першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, чотирьох із захоплених українців поранено, один – у тяжкому стані.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак поінформував, що на борту перебували також контррозвідники СБУ, один із яких дістав тяжке поранення.

27 листопада "суд" у Криму обирає запобіжні заходи 12 українським морякам.

Через загострення ситуації біля Керченської протоки 26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану в 10 областях на 30 діб – із 14.00 26 листопада до 14.00 26 грудня 2018 року.