Росія оскаржила у французькому суді рішення про стягнення на користь "Ощадбанку" $1 млрд

"Ощадбанк" одержав право стягнення з Росії коштів на виконання рішення міжнародного арбітражу
Фото: rbc.ua

Міжнародний комерційний арбітраж у листопаді 2018 року визнав Росію винною в захопленні активів "Ощадбанку" в Криму. 23 липня 2019 року Київський апеляційний суд дозволив стягнути із РФ понад $1,1 млрд плюс відсотки. Мін'юст РФ повідомив, що оскаржуватиме арбітражне рішення.

Росія оскаржила у французьких судах рішення міжнародного арбітражу про стягнення $1 млрд на користь українського "Ощадбанку". Про це 25 липня повідомило ТАСС із посиланням на пресслужбу міністерства юстиції РФ.

Росія "категорично спростовує" компетенцію арбітражів на розгляд таких позовів, зауважили в міністерстві.

Крім того, на думку російського мін'юсту, українська сторона всупереч міжнародним конвенціям не повідомила Російську Федерацію про виконання рішення арбітражу на території України.

26 листопада 2018 року Арбітражний суд Парижа задовольнив вимогу про компенсацію збитків "Ощадбанку", завданих унаслідок анексії Криму. Сума стягнення, за даними українського банку, становила $1,3 млрд.

У міністерстві юстиції РФ заявили, що не визнають рішення суду.

У травні 2019 року директор департаменту реструктуризації заборгованості та стягнення "Ощадбанку" Ірина Мудра заявила, що борг РФ перед "Ощадбанком" зріс на $16 млн завдяки нарахованим відсоткам та пені.

17 липня Київський апеляційний суд видав виконавчий лист про стягнення на користь "Ощадбанку" з Росії в особі мін'юсту РФ понад $1,111 млрд плюс відсотки, які нараховують із 31 березня 2014 року, та інші витрати.