Російське судно "Механік Погодін" заблоковано в порту Херсона на три роки – заступник представника президента України в АРК

Гданов: Інспекція спробує потрапити на судно вдруге
Фото: Изет Гданов / Facebook

За словами заступника постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Ізета Гданова, екіпаж російського судна "Механік Погодін", затриманого в Херсоні, незаконно не допустив на борт портову інспекцію.

Російське судно "Механік Погодін" заблоковано в порту Херсона на три роки, заявив 18 серпня "Громадському радіо" заступник постійного представника президента в Автономній Республіці Крим Ізет Гданов.

"10 серпня актив даної компанії, а саме судно "Механік Погодін", було заблоковано на три роки в порту міста Херсон", – сказав він.

Російське інформагентство ТАСС повідомило 18 серпня, що генеральний консул РФ в Україні відвідав російське судно в херсонському порту. Консул переконався, що на борту є медикаменти та продукти. За даними оператора судна, екіпаж "Механіка Погодіна" не пустив на борт портову інспекцію, яка хотіла перевірити скаргу про незадовільний стан.

Гданов такі дії екіпажу назвав незаконними і додав, що моряки, "відповідно до вимог чинного законодавства, понесуть відповідальність".

Представник президента зазначив, що інспекція спробує потрапити на судно вдруге. "Кожна країна має право та зобов’язана як контролювати технічний стан судна, якщо є скарги, а там є скарги, так і екологічний стан. Це наша відповідальність як держави. Є у нас правоохоронні органи, які зобов’язані надати можливість контролюючим структурам провести контроль, відповідно до їхніх повноважень. Це буде зроблено", – запевнив Гданов.

Танкер "Механік Погодін" із нафтою з Туркменістану заблокували в порту Херсона 10 серпня. Судно було власністю російської компанії "ВЭБ-лизинг", яка входить до санкційного списку Ради національної безпеки і оборони України.

Уповноважений із прав людини у РФ Тетяна Москалькова повідомила 11 серпня, що моряків забезпечено продуктами, водою і медикаментами.

За словами українського омбудсмена Людмили Денісової, на судні перебувало 12 членів екіпажу, зокрема й капітан,  вони є громадянами Російської Федерації.