СБУ викрила посадовця Військово-морських сил України в контактах із ФСБ

Український військовослужбовець зустрічався із представниками ФСБ РФ у Криму та Севастополі

Фото: ВМС ЗС України / Facebook
Оперативники Служби безпеки України виявили, що посадовець Військово-морських сил України підтримує постійні контакти з чинними кадровими співробітниками ФСБ РФ. Серед них – колишні військовослужбовці СБУ Андрій Гапоненко, Петро Зима, Дмитро Пилипченко, які 2014 року під час анексії Криму перейшли на бік Росії. У ВМС повідомили, що стосовно посадовця призначили службову перевірку.

Служба безпеки України викрила спробу вербування посадовця Військово-морських сил України представниками ФСБ Росії. Про це повідомила пресслужба СБУ 31 березня.

Оперативники СБУ виявили, що чиновник ВМС України підтримує постійні контакти з чинними кадровими співробітниками ФСБ РФ. Серед них – колишні військовослужбовці СБУ Андрій Гапоненко, Петро Зима, Дмитро Пилипченко, які 2014 року під час анексії Криму перейшли на бік Росії.

За даними СБУ, у березні 2014-го Гапоненко і Пилипченко, діючи за завданням російської спецслужби, запропонували українському військовому перейти на службу у збройні сили РФ і сприяти росіянам у захопленні Академії ВМС України в Севастополі, але офіцер відмовився. Після повернення на материкову Україну його призначили на посаду заступника командувача ВМС ЗСУ. Зараз він обіймає іншу посаду у ВМС.

"Військовослужбовець має доступ до секретної інформації особливо важливого характеру у сфері оборони, але продовжував підтримувати контакти з Гапоненком, Зимою та Пилипченком. Вони зустрічалися у Криму і Севастополі, куди військовий здійснював систематичні виїзди до рідних, а також зв'язувалися за допомогою телефона", – ідеться в повідомленні.

Під час цих контактів представникам ФСБ РФ надходила від посадовця інформація про морально-психологічний стан українських військових моряків, рівень їхнього фінансового та матеріального забезпечення, а також про конкретних посадових осіб командування ВМС ЗС України, зазначили у СБУ.

Наразі ухвалюють рішення про скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці та звільнення з військової служби.

У пресслужбі ВМС ЗСУ у Facebook зазначили, що їхній колишній службовець таємної інформації не передавав, але щодо нього призначено службову перевірку.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.