Сенцов: Ніколи Крим не був до кінця українським

Сенцов: Ми Крим не віддамо. У нас його забрали, але ми його повернемо
Фото: ЕРА

За словами українського режисера Олега Сенцова, Україна до окупації проводила у Криму "не зовсім правильну політику": якісь речі робили насильно, тоді як паростки сепаратизму не знищували.

Окупований Росією Крим "ніколи не був до кінця українським", заявив в інтерв'ю "Крим.Реалії", опублікованому 26 вересня, український режисер Олег Сенцов.

"Ви відчували, що Крим завжди був орієнтований на Росію, чи це міф?" – запитала журналістка.

"Це було завжди, на жаль. Ніколи він не був до кінця українським", – відповів Сенцов.

Він зазначив, що "важко сказати", чому так сталося.

"Не зовсім правильну політику проводила Україна у Криму. Деякі речі робилися силоміць і неправильно, а деякі, які треба було зупиняти, – навпаки, ті, що дали паростки сепаратизму чи так званому "русскому миру", не були вчасно зупинені. Тобто хороші, правильні речі були, робилися, але трошки насильно, згори ніби, офіційно і не з душею. А речі, які були небезпечні, які дали потім перспективу всього, що сталося, не припинялися. Але це політика держави, тут немає кого звинувачувати. Люди живуть так, як їм комфортно жити. І ці 20 із гаком років показали, що Росія виявилася комфортнішою, ніж Україна, на жаль. Це факт. Можна його заперечувати, але так і є", – заявив Сенцов.

Він також висловив думку, що у 2014 році запобігти анексії Криму було неможливо. "У тій ситуації вже без шансів було. Навіть якби на чолі країни стояли більш рішучі й готові до цього моменту люди, які були підготовленим керівництвом, здатним на серйозні заходи, не було інструментів", – заявив Сенцов.

Він додав, що українські силовики не були готові захищати півострів. "Армія була практично розвалена, я підтримував військові частини, спілкувався і бачив, у якому стані наша армія – армії в нас не було на той момент ніякої. Силові підрозділи – СБУ, МВС – також після Майдану не зовсім були готові за нову владу щось робити, тому що до цього вони боролися проти цих людей", – сказав режисер.

За його словами, Росія скористалася становищем Української держави.

Відповідаючи на запитання, "як зараз прив’язувати кримчан потроху до материкової України", Сенцов сказав: "Це велике і складне питання, яке я, чесно кажучи, не знаю, як вирішувати. Тому що і до окупації та анексії були з цим проблеми – з українським патріотизмом серед кримчан. А зараз я не знаю навіть. Зараз витісняють звідти тих, хто більш-менш не згоден із цим. Вони самі виїздять, не витримують усього цього, цієї атмосфери, затхлості. І заселяють приїжджими, кримчани місцеві називають їх "понаїхавшими". Їх уже не одна сотня тисяч, і процес триватиме. Процес затягнеться, і населення здебільшого буде не лояльне до України. Це однозначно, і намагатися з ними налагодити діалог буде достатньо важко. Але ми Крим не віддамо. Так, у нас його забрали, але ми його повернемо", – зазначив український режисер.

Уродженця Криму Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти і керівництві нею, замаху на придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї і боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Режисер своєї провини не визнав.

7 вересня 2019 року між Україною і РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед українців, які повернулися додому, був і Сенцов.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.