Слободян: Із квітня росіяни затримали в Азовському морі вже понад 200 суден

Слободян: Тактика РФ залишається незмінною
Фото: radiosvoboda.org

Час простоювання іноземних суден, що прямують в українські порти і які в Керченській протоці затримує РФ, становить від трьох годин до п'яти діб, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" прес-секретар Держприкордонслужби України Олег Слободян.

Із квітня 2018 року Росія затримала в Азовському морі понад 200 іноземних суден, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" прес-секретар Держприкордонслужби України Олег Слободян.

"Ситуація із затриманням суден в Азовському морі не нормалізувалася. Тактика РФ залишається незмінною. Росіяни зупиняють судна ще в Керченській протоці. Час простоювання – від трьох годин до п'яти діб. Жодної аргументації у них немає. Водночас потрібно розуміти, що іноземні судна, які йдуть у порти РФ, росіяни майже не затримують. А судна, що прямують у порти України, тримають по кілька діб. Судна, які вже зайшли в Азовське море, оглядають менше. Точна кількість мені невідома, але з квітня росіяни затримали в Азовському морі вже понад 200 суден", – підкреслив Слободян.

За його словами, Україна збільшує свою присутність в Азовському морі.

"Ми, зі свого боку, посилюємо наші підрозділи морської охорони, збільшуємо кількість техніки, яка виходить на патрулювання, і всі заходи здійснюємо спільно зі штабом операції Об'єднаних сил. Ми бачимо, як росіяни "виконують" різні європейські резолюції, тому я дуже сумніваюся, що вони почнуть дотримуватися рішень, які щодо Азовського моря може ухвалити Європарламент", – зазначив Слободян.

У квітні російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі.

16 жовтня "Український мілітарний портал" інформував про перекидання Росією в Азовське море двох кораблів берегової охорони ФСБ із метою збільшити чисельність надводних сил в Азовському і Чорному морях.

У Кабінеті Міністрів України зазначали, що до кінця 2018 року в Азовському морі планують створити базу ВМС, щоб протистояти агресивним діям РФ у цьому регіоні.

23 жовтня на слуханнях у Європейському парламенті учасник неформальної групи "Друзі європейської України", депутат з Литви Петрас Ауштревічус заявив, що за агресивні дії в Азовському морі проти Росії слід увести додаткові санкції.

Голосування за резолюцію щодо цього питання заплановано на 25 жовтня.